Laitteiden ja laitevalmistuksen tehokas äänieristysund insulation for appliances and equipment construction
Rakennustapansa ja tekniikkansa vuoksi useat laitteet ja kojeet tuottavat huomattavan äänitason, joka tekee tehokkaasta äänenvaimennuksesta välttämättömän. Tällaisia laitteita voivat olla jopa yksinkertaiset kotitalouslaitteet, kuten pesukoneet. Terveydenhuollon laitteet, työkoneet ja muut sähkölaitteet kuuluvat myös arkipäivän äänilähteisiin.
Mistä melu syntyy laitteissa tai laitevalmistuksessa?
Tavallisten, suoraan kuultavien moottoriäänien ja käytöstä aiheutuvien äänien (ilmaäänien) lisäksi on myös monien laitteiden rakenne syynä niiden äänenvoimakkuuteen. Laitteiden kotelot koostuvat usein suurista pelti- tai muovipinnoista, jotka laitteen ollessa käynnissä alkavat helposti täristä. Näin niistä tulee ääntä johtavia pintoja (runkoääni). Kun runkoääni muuttuu sen jälkeen jälleen ilmaääneksi, voidaan kuulla kovaäänistä ryminää.
Pesukoneen kaltaiset laitteet saavat aikaan voimakasta tärinää, joka ilman riittävää äänieristystä siirtyy rakennukseen. Lue tästä lisää aixFOAM-tietoliitteestämme (Saksa).
Lue lisää (Saksa)
Miksi äänieristys on laitevalmistuksessa niin tärkeää?
Jokapäiväinen melu lukeutuu suurimpiin riskitekijöihin ihmisten terveyden kannalta. Jatkuvasti korkeana pysyvästä melutasosta voi seurauksena olla kuulovauriot. Mutta se voi edistää myös stressin ja sydän- ja verenkiertosairauksien puhkeamista. Siksi useilla käyttöalueilla on tarkat säädökset laitteiden ja laitteistojen melupäästöjen vähentämisestä. Esimerkiksi koneiden äänenvaimennusta koskevissa asetuksissa, työsuojeluohjesäännöissä tai asuinalueiden määräyksissä on tarkkoja ohjeistuksia tästä. Äänenvaimennus on useissa laitteissa välttämätön, jotta näitä säädöksiä noudatetaan ja ihmisten terveyttä suojellaan.
Miten äänenvaimennus onnistuu erilaisissa laitteissa?
Laitevalmistuksen äänenvaimennuksessa voidaan myös yleisesti erottaa kaksi melun vähentämiseen tähtäävää toimenpidettä – äänieristys ja äänenvaimennus.
Äänieristyksessä pyritään vähentämään laitteiden tärinästä aiheutuvaa ääntä, eli pysäyttämään runkoäänen siirtyminen. Tähän käytetään neliömetri- ja ominaispainoltaan suuria äänieristemattoja. Tällaisia ovat akustiikkarouhepuristeesta valmistetut absorbentit, kuten esimerkiksi rouhepuristelevy HEAVY Duty Tec tai kalvoabsorbentti SILVER Silence. Myös erittäin joustava akustiikkaraskasmatto FLEXO on ihanteellinen, kun halutaan vahvistaa laitteiden ja koteloiden materiaalia ja vähentää siten materiaalivärähtelyjä.
Kevyemmät absorbentit, kuten esimerkiksi perinteinen nupullinen vaahtomuovi, eivät sovellu runkoäänen pysäyttämiseen. Niitä voidaan kuitenkin käyttää äänenvaimennukseen. Suoraan kuuluvan äänen (ilmaäänen) vaimennukseen on suositeltavaa käyttää avosoluista akustiikkavaahtomuovia olevia absorbentteja. Ne päästävät ääniaallot tunkeutumaan syvälle materiaalin sisään ja imevät näin melun itseensä.
Akustiikkarouhepuristetta olevat raskassarjalaiset ovat paras valinta estämään runkoäänen siirtyminen laitteissa. Huokoiset ääniabsorbentit kuten esim. nuppuvaahtomuovi tai sileät äänieristematot, kuten SH0011, vaimentavat sitä vastoin tehokkaasti ilmaääntä.
Äänenvaimennus sähkölaitteissa ja työkoneissa
Nykyaikaisissa sähkölaitteissa sopiva äänenvaimennus asennetaan usein jo valmistajan toimesta. Vanhemmissa sähkömoottoreissa melupäästöt voivat kuitenkin vielä olla huomattavat. Niiden kohdalla joudutaan usein jälkikäteen parantelemaan äänieristystä. Melun tyypin ja lähteen mukaan (ilmaääni tai runkoääni?) voidaan – kuten edellisessä kappaleessa kuvattiin – siihen käyttää sopivia akustiikkaelementtejä.
Työkoneiden käytössä on voimassa melunsuojausasetus, jossa on ohjeistettu laitteiden sallittu äänenpainetaso. Nykyään on jo kyllä hiljaisia työkoneita, joissa äänieristyksen suhteellisen monimutkainen jälkiasennus on tarpeetonta. Mutta vanhempien työkoneiden kohdalla tämä voi olla ainoa mahdollisuus noudattaa vaadittuja arvoja.
Jos työkoneiden ja työlaitteiden äänipäästöt ovat ohjeistuksissa määritetyn sallitun äänitason yläpuolella, on melua vähennettävä tehokkailla toimenpiteillä.
Lääkinnällisten laitteiden äänenvaimennus
Suuren kokonsa ja usein laajapintaisten muoviverhouksiensa vuoksi lääkinnälliset laitteet, esimerkiksi magneettikuvauslaitteet, ovat usein taipuvaisia värähtelyihin tai tärinään. Tämän vaimentamiseksi ja paineilmatoimisten, diagnostiikkaan käytettävien laitteiden ja muiden hoitoalan kojeiden äänieristyksen parantamiseksi on koneiden suojakoteloinnin neliömetripainoa lisättävä. Tähän soveltuu erityisen hyvin FLEXO-tärinänestomattomme, joka on akustiikkaraskasmattoa. Se on erittäin joustavaa ja helppoa käsitellä.
Vielä tehokkaampaan äänieristykseen löytyy valikoimastamme kalvoabsorbentti SILVER Silence. Se on alumiinisen suojakalvon ansiosta lisäksi pestävissä ja suojattu roiskevedeltä sekä lialta. Niin se soveltuu mitä parhaiten klinikoiden ja terveydenhoitoalan hygienian korkeisiin vaatimuksiin.
Nimenomaan terveydenhoidon alalla on tärkeää, että potilaat joutuvat alistumaan mahdollisimman vähän melukuormitukselle. Äänenvaimennus vähentää melua lääkinnällisissä laitteissa.
Miksi aixFOAM-äänenvaimennus on paras valinta laitteidesi äänieristykseen?
Yli 60 vuoden kokemuksemme ja valmistusprosessiemme jatkuvan parantamisen ansiosta olemme onnistuneet kehittämään joustavia, kestäviä ja samalla erittäin tehokkaita ääniabsorbentteja.
Nykyaikaisena valmistajayrityksenä pystymme tarjoamaan sinulle vakiomallisten äänieristelevyjen lisäksi myös yksilöllisesti valmistettuja mittatilauselementtejä, jotka sopivat tarkasti juuri sinun laitteisiisi. Kerro vain toiveistasi palvelutiimillemme.
Tarkan CNC-tekniikan avulla aixFOAM-tiimimme valmistaa sinulle juuri oikeanlaisen äänenvaimennuksen laitteisiisi.
aixFOAM-ääniabsorbentit vähentävät melua ja materiaalivärähtelyjä. Ne ovat saatavissa eri palosuojaluokissa ja eri materiaalipaksuuksina. Valitse suosikkisi useammasta pintaprofiilista. Erilaiset pintalaminoinnit tekevät aixFOAM-äänieristematoista nesteitä ja likaa kestäviä. Kätevä liimapinta helpottaa asennusta jopa vaikeisiin paikkoihin.
Valmistus
vakiomallina tai
yksilöllisesti
Pinnat
profiilien
valikoima
Asennus
useita
vaihtoehtoja
Suojaa
lialta ja
nesteiltä
Nyt kun olet harkitsemassa asiaa: Hae sopiva äänenvaimennus laitteisiisi!
Valitse nyt laitevalmistuksen aixFOAM-tuotteistamme sopiva äänenvaimennus tai käytä hyväksesi maksutonta neuvontaamme. Akustiikka-alan suunnittelijamme tukevat sinua projekteissasi ja auttavat löytämään parhaan ratkaisun vaatimuksiisi.
Ammattimaiset aixFOAM-suunnittelijat ovat käytettävissäsi. Soita tai lähetä meille sähköpostia.
Ilmainen neuvonta
Täältä löydät sopivan äänenvaimennuksen laitevalmistuksen eri käyttötarkoituksiin.
Tuotteet