Haku
aixFOAM-tietoalue - kysymyksiä ja ideoita äänenvaimentimista

Ääneneristys akustiikkaelementeillä – neuvontaa melun torjumiseksi

Niin kotona kuin töissä – lukemattomat ääni- ja melulähteet ympäröivät meitä joka päivä. Hiljaisuus on kuitenkin tärkeää erityisesti terveytemme vuoksi. Sillä on merkittävä vaikutus hyvinvointiimme sekä keskittymiskykyymme ja tehokkuuteemme. Tarvitsemme hiljaisuutta palautumiseen ja suojataksemme kuuloamme. Liian suuresta melusta aiheutuneet kuulovauriot ovat pysyviä ja heikentävät huomattavasti selviytymistämme arjessa.

Tarpeellisen hiljaisuuden aikaan saamiseksi ja melulähteiden eristämiseksi voidaan ääneneristys/äänieristys toteuttaa kohdennetusti äänieristyslevyillä. Mutta mitä sana ”ääneneristys” oikeastaan kätkee sisäänsä ja miten se onnistuu? Olemme koonneet sinulle tärkeimmät faktat kaikesta, mikä koskee ääneneristystä.

Ääneneristys – tilojen akustinen erottaminen

Huoneakustiikassa erotetaan yleensä ääneneristys ja äänenvaimennus.

Ääntä vaimentavat materiaalit vaimentavat ääntä koostumuksensa sekä oikein tehdyn asennuksen ansiosta ja estävät vain määrätyt taajuusalueet. Ääntä eristävien aineiden tulee sen sijaan absorboida tai estää tulevat äänet mahdollisimman täydellisesti. Meluisassa tilassa vallitsevaa äänentasoa ensisijaisesti heikennetään ääntä vaimentavilla akustiikkamateriaaleilla ja jälkikaiunta-aikaa vähennetään. Tämä parantaa huoneakustiikkaa. Mitkä ovat ääntä eristävien materiaalien hyödyt ja erityiset vahvuudet?

Ääneneristys, englanniksi soundproofing, kuvaa kahden tai useamman tilan akustista erottamista toisistaan. Sillä ymmärretään ilma- ja runkoäänen leviämisen estäminen. Hyvin suunniteltu äänieristys käsittää siis kaikki toimenpiteet, joilla äänen leviäminen estyy tai heikkenee.

Runkoäänen ja ilmaäänen välinen ero

Ilmaääni kuvaa kuultavissa olevien signaalien aluetta ja siten ennen kaikkea korkeampia taajuuksia. Se leviää ääniaaltojen muodossa ilmassa. Ääntä, joka liikkuu kiinteää kappaletta pitkin, nimitetään sitä vastoin runkoääneksi.

Runkoääni käsittää pääasiassa matalia, bassopitoisia taajuuksia ja syntyy tärähdyksistä tai heti kun ilmaääni osuu kiinteään kappaleeseen ja saa sen värähtelemään. Runkoäänen pystymme aistimaan fyysisten värähtelyjen tai tärinän muodossa. Siten esimerkiksi raskaan kuorma-auton ajaessa ohi voimme tuntea maan tärähtelevän. Myös suuret koneet voivat ilman ääneneristystä saada lattian värähtelemään tai aiheuttaa tärinää. Tämä voidaan välttää esimerkiksi äänieristematolla.

Akustinen vaahto HEAVY Duty Tec
Akustiikkarouhepuristetta oleva äänieristelevy

Akustiikkarouhepuriste estämään koneissa tärinän ja runkoäänen

Tutustu ääneneristyksen raskassarjalaiseemme, jolla tärisevät laitteet voidaan erottaa lattiasta. Vähentää materiaalien värähtelyjä ja melua siellä, missä sitä syntyy.
Tuotteeseen

Ääni voi läpäistä kappaleen helpommin sen mukaan, miten suuri sen intensiteetti on, ennen kuin se sitten siirtyy seinän toisella puolella jälleen ilmaäänenä (toisioäänenä) ulos ja tulee korvissamme kuuluvaksi. Runkoääni aistitaan ennen kaikkea rakennuksissa erityisen häiritsevänä. Se siirtyy seinien ja kattojen läpi ja välittyy viereisiin huoneisiin, missä se kuullaan meluna.

Ääneneristys/äänieristys akustiikkavaahtomuovilla

Runkoäänien mahdollisimman täydelliseen absorboimiseen ja ilmaäänien estämiseen soveltuvat massaltaan ja tilavuudeltaan erityisen suuret ja raskaat eristelevyt. Lisäpainolla on positiivinen vaikutus eristelevyn tehokkuuteen ja resonanssikäyttäytymiseen. Sillä on tärkeä merkitys ennen kaikkea rakennusten korjauksissa.

Akustiikkavaahtomuovia olevat absorbentit ovat käytännössä osoittautuneet todella hyviksi. Niillä on huokoisen pintansa ansiosta erinomaiset ääneneristysominaisuudet. Äänen leviäminen saadaan näin aisoihin. Yleisesti pätee: Mitä matalampi, eli bassokuormitteinen, taajuus ja mitä enemmän ääntä synnyttävä äänenlähde, sitä massiivisempi tuote valitaan ääntä eristämään.

Tähän aixFOAM tarjoaa erikoisvalmisteisia, akustiikkavaahtomuovia olevia eristelevyjä, jotka ovat paksuudeltaan 50 mm - 100 mm. Huoneiden välisessä melunvaimennuksessa profiloitu akustiikkavaahtomuovi, kuten nuppumainen vaahtomuovi tai pyramidivaahtomuovi, ei tavallisesti auta, eikä myöskään vuorivilla.

Erityisen hyväksi on sitä vastoin osoittautunut aixFOAM-akustiikkarouhepuriste HEAVY Duty, aixFOAM-raskasmatto FLEXO tai näiden molempien yhdistelmä. Korkealaatuisiin akustiikkavaahtomuoveihin laminoituna akustiikkaraskasmatosta tulee ihanteellinen yhdistelmä, joka eristää ääntä tehokkaasti.

Ääneneristys jokaiseen käyttöalueeseen

Vaahtomuovia olevat aixFOAM-akustiikkaelementit soveltuvat äänen eristämiseen mitä erilaisimmilla alueilla teollisuusakustiikassa ja huoneakustiikassa. Siten ikkunoiden, ovien sekä katon ja seinien ääneneristys voi tuoda enemmän rauhaa kotiin. Koneiden ja tuotantolaitteistojen kotelointi (esim. äänieristetyt suojakopit) soveltuvat sitä vastoin erinomaisesti melun välttämiseen työpaikalla. Vaahtomuoviset akustiikkaelementit on tarkoitettu myös laivarakennuksessa tarvittavaan ääneneristykseen ja äänenvaimennukseen. Äänitysstudioissa vaahtomuoviset ääniabsorbentit suojaavat yksittäisiä studiohuoneita toisiltaan ja takaavat moitteettoman äänityksen. Muusikkojen äänieristetyt harjoituskopit sekä lyömäsoittimien ja musiikkihuoneiden eristys pitävät huolen rauhasta ja mukavasta suhteesta naapureihin. Monissa muissakin tapauksissa akustiikkavaahtomuovit huolehtivat äänen kohdennetusta eristyksestä.

Jotta olisimme parhaana mahdollisena tukena akustiikkaelementtien valinnassa, olemme jakaneet aixFOAM-verkkokauppamme eri käyttöalueisiin. Näin löydät sieltä mukavasti ja helposti sopivat tuotteet.

Asiantunteva asennus takaa ääneneristyksen parhaan tehon

Jotta ääneneristyksestä tulisi hyvä, on korkealaatuisten materiaalien ohella myös asiantunteva asennus erittäin tärkeää. Sillä parhainkaan akustiikkaelementti ei pysty täyteen tehoonsa, jos asennus on tehty väärin. Vahingossa muodostuneet äänisillat voivat johtaa siihen, että ääni pääsee esteettä kiertämään akustiikkaraskasmaton. Tällöin ääneneristyksellä ei ole haluttua vaikutusta. Parketti- tai laminaattilattiassa on aina otettava huomioon riittävästi vaimentava alustakerros, esim. askeläänen eristys. Vain näin ääneneristyksestä saadaan kattava. Ohuempi akustiikkaraskasmatto sopii optimaalisesti myös askeläänieristeeksi. Tällöin lattialla kävely on pehmeää.

Jotta halutun ääneneristyksen asennuksessa vältetään ongelmat, aixFOAM tukee sinua sopivan ääneneristysmateriaalin valinnassa. Sen lisäksi saat myös käteviä asennusvinkkejä ja asennussuunnitelmia. Akustiikkaelementtimme on suunniteltu niin, että niissä olevan liimapinnan ansiosta maallikkokin pystyy asentamaan ne leikiten. Tuotteet voidaan tällä tavoin kiinnittää myös kipsilevyjen tai väliseinien taustapuoleen. Näin ääntä eristävä absorbentti ei ole näkyvissä, mutta sen vaikutus on kuitenkin yhtä hyvä.

Miten paljon äänenpainetasoa voidaan onnistuneella ääneneristyksellä laskea?

Tarkkaa arviota siitä, kuinka monta desibeliä äänenpainetasoa voidaan laskea ja äänenvoimakkuutta vaimentaa, ei tässä kohdin ole noin vain sanottavissa. Sitä varten on tiedettävä kaikki puiteolosuhteet, kuten taajuudet, perusäänenvoimakkuus, rakennusaine, äänenjohtimet, ääneneristykselle asetetut vaatimukset, jne. Joitakin ohjearvoja on kuitenkin olemassa. Niiden avulla pystytään luokittelemaan määrättyjen melulähteiden äänenvoimakkuutta.

Ääneneristyksen/äänieristyksen suunnittelu oikein

Me aixFOAM-yhtiössä työskentelemme akustiikkavaahtomuovin valmistajana jo 60 vuoden ajan ääneneristyksen parissa. Asiantuntijamme kertovat mielellään sinulle eri projekteista saamistamme kokemuksista. Niistä on varmasti apua, kun etsit sitä parasta tuotetta omaan ääneneristysprojektiisi. Tässä on tärkeää kuitenkin muistaa, että jokainen ihminen reagoi ääniin eri tavalla. Tämä tarkoittaa, että ääneneristys on aina myös yksilöllinen ongelma. Ja näin nimenomaan yksityisellä alueella.

Kaikissa optimaalista ääneneristystä koskevissa kysymyksissä autamme sinua mielellään, oli sitten kyseessä ilmaäänen eristys tai runkoäänen eristys. Käy katsomassa aixFOAM-verkkokauppamme valikoimaa tai ota yhteyttä suoraan asiantuntijaamme, joka neuvoo sinua maksutta.

Tietoruutu

Ääneneristys/äänieristys on kahden tai useamman tilan akustista erottamista. Sen tarkoituksena on ilma- ja runkoäänen estäminen ja absorbointi niin, että äänenlähde eristetään mahdollisimman täydellisesti. Ääntä eristäviä toimenpiteitä käytetään melun vähentämiseen. Ne tuovat arkeemme enemmän hiljaisuutta ja rauhaa.

Paras laatu ja helppo asennus takaavat tehokkaan ääneneristyksen

Korkealaatuisten materiaalien lisäksi on myös asiantunteva asennus ratkaisevaa ääneneristyksessä. aixFOAM on valmistajana, jolla on yli 60 vuoden kokemus, tukenasi siinä: Saat akustiikkaelementit liimapintaisina, kiinnitys on helppoa ja kokeneet suunnittelijat antavat maksutonta neuvontaa. 

Tarvitsetko apua?
Yhteystiedot kysymyksiä varten

Soita meille tai lähetä meille sähköpostia. Ammattimaisten suunnittelijoidemme maksuttomassa neuvonnassa löydämme sinulle hyvän akustiikkaratkaisun.

+49 2403 / 83830 - 22
maanantai – perjantai
klo 8.00 – klo 17.00

sales@aixfoam.fi
päivittäin klo 00.00 – 24.00

aixFOAM Shop

Tutustu aixFOAM-verkkokauppaamme ja löydä sopiva äänieristys: Vähemmän melua ja parempi akustiikka suoraan valmistajalta saatavilla ääniabsorbenteilla.

Etsi äänieristys
Callcenter user-circle logout