Äänieristys ja äänenvaimennus äänitysstudiossa ja harjoitustilassa
Mitä haasteita sisältyy äänitysstudion tai harjoitustilan äänieristykseen?
Luotettava äänieristys ja hyvä akustiikka ilma häiritseviä ääniä, kaikuja tai kerrostuneita taajuuksia on ehdoton edellytys, jotta äänityksistä tulee täydellisiä.
Äänitysstudioiden äänieristyksessä on yleisesti kaksi haastetta, jotka ovat ratkaisevia tarkan, ammattimaisen soinnin saamiseksi: Ensinnäkin äänieristys ulospäin tai äänieristys sisäänpäin ja toisaalta studion akustiikan parantaminen.
Ammattimaisessa äänityksessä kysytään täydellisyyttä juuri sinä oikeana hetkenä – ilman häiritsevää melua. Äänenvaimennus/äänieristys auttaa parantamaan äänitysstudion akustiikkaa ja välttämään epätoivottuja ääniä.
Miten äänieristys ja melunvaimennus onnistuu äänitysstudiossa?
Äänitysstudioiden ja harjoitustilojen äänenvaimennuksessa ja äänieristyksessä on kyse siitä, ettei melua pääse ulkoapäin häiritsemään herkkiä äänentallennuksia. Mutta studiosta ei myöskään tule siirtyä ääniä ulospäin ja muodostua siten naapurien riesaksi.
Sen välttämiseksi, ettei musiikkia kuulu ulospäin eikä häiritseviä ääniä pääse sisälle, tarvitaan äänitysstudioon ja harjoitustilaan hyvä äänieristys.
Raskassarjalaiset melua vastaan
Äänen seinissä, lattiassa ja katossa aiheuttaman värähtelyn ja ympäristöön siirtymisen estämiseksi tulee näiden elementtien massaa lisätä asentamalla äänieristyslevyjä. Näin vähennetään materiaalivärähtelyjä ja estetään äänen leviäminen.
Profiloidut äänieristematot, kuten nuppuvaahtomuovi tai pyramidivaahtomuovi, eivät niiden vähäisen massan vuoksi sovellu tällaiseen äänen absorptioon. Suosittelemme siksi suuren materiaalitiheyden omaavia akustiikkaelementtejä, esim. akustiikkarouhepuristetta, akustiikkaraskasmattoja tai kaikkein parhaiten näiden molempien elementtien yhdistelmää.
Ääntä johtavien materiaalien eristäminen
Toinen ja erittäin tehokas mahdollisuus välttää runkoäänien siirtyminen seinien ja katon kautta on eristäminen niin sanotun tila-tilassa-konseptin avulla. Siinä huoneen seinien eteen asetetaan väliseinät. Tällöin molempien seinien väliin syntyy ilmapehmuste, joka jo heikentää äänentasoa. Lopuksi välitila täytetään äänenvaimennuslevyillä, joihin ääni pysähtyy täydellisesti. Tässäkin suosittelemme suuren ominaispainon omaavia elementtejä (akustiikkaraskasmatto, akustiikkarouhepuriste) tai mahdollisimman paksuja ja sileäpintaisia akustiikkalevyjä. Äänitysstudion lattia tulisi lisäksi asentaa ”kelluvaksi” niin, että äänen siirtyminen sitä kautta on estetty.
Miten äänitysstudion akustiikkaa voidaan parantaa äänenvaimennuksella?
Soinnin parantamiseksi äänitysstudiossa tai harjoitustilassa on ääntä vaimennettava kohdistetusti. Akustiikkavaahtomuovia olevat ääniabsorbentit soveltuvat tähän erityisen hyvin. Avosoluinen vaahto päästää äänen tunkeutumaan syvälle materiaalin sisään ja imee sen itseensä. Näin harmillinen jälkikaiunta vähenee ja taajuuksien kerrostuminen vältetään.
Mitä vahvemmaksi (paksummaksi) absorbentin tai äänenvaimennuslevyn materiaali valitaan, sitä matalampia taajuuksia voidaan vaimentaa. Siksi bassovaimentimet tai bassoansat ovat tavallisesti erityisen paksuja.
Akustiikkavaahtoa olevat bassovaimentimet/bassoansat pitävät huolen selvästä ja tarkasta bassoäänestä äänitysstudiossa, harjoitustilassa, Hifi-studiossa tai musiikkihuoneessa. Matalien äänien aixFOAM-absorbentit ovat optimaalinen täydennys seinien ja katon laajakaista-absorbentteihin.
Ensimmäinen vaihe äänitysstudion äänenvaimennusta aloitettaessa on tavallisesti äänenvaimennuslevyjen asentaminen laajakaista-absorbentteina seiniin ja kattoon. Tällä vältetään äänen heijastumat ja lyhennetään jälkikaiunta-aikoja.
Soinnin parantaminen pintaprofiileilla
Profiloidut vaahtomuovit, kuten perinteinen nuppumainen vaahtomuovi tai pyramidivaahtomuovi imevät itseensä epätoivotut taajuudet ja sirottavat lisäksi ääntä. Tällä tavoin jälkikaiun koostumus ja laatu muuttuvat, jolloin syntyy miellyttävä ja luonnollinen sointi.
Ääniabsorbentit, joissa on profiloitu pinta, kuten nuppuvaahto tai pyramidivaahto, parantavat äänitysstudion akustiikkaa ja pitävät laajakaista-absorbentteina huolen tarkasta ja luonnollisesta soinnista.
Vaihe vaiheelta täydelliseen akustiikkaan äänitysstudiossa tai harjoitustilassa
Äänitysstudion äänenvaimennuksessa on yleisesti suositeltavaa toimia vaiheittain. Jos ääntä absorboivia levyjä kiinnitetään suurelta pinta-alalta, johtaa se nopeasti ”ylivaimennukseen” ja luonnottoman soinnin muodostumiseen. Useimmiten riittää, että vain 20 - 30 % seinä- ja kattopinta-alasta peitetään akustiikkaelementeillä. Tämä parantaa sointia ja säästää samalla rahakukkaroa.
Mitä rumpusetin äänenvaimennuksessa on otettava huomioon äänitysstudiossa tai harjoitustilassa?
Rumpusetin äänieristys äänitysstudiossa tai harjoitustilassa on haastavaa, sillä rumpuja soitettaessa kehittyy erityisen paljon runkoääntä, joka siirtyy lattiaan. Siksi rumpusetti kannattaa eristää lattiasta. Tämä onnistuu parhaiten siten, että rumpusetti sijoitetaan pienen korokkeen päälle. Koroke tulee täyttää samoin kuin seinät ja katot akustiikkarouhepuristeella tai akustiikkaraskasmatolla ja peittää ”kelluvasti” asennetulla puulevyllä. Tämä estää äänen siirtymisen. Rumpusetin yläpuolelle on lisäksi suositeltavaa asentaa riippuvia akustiikkaelementtejä. Tähän soveltuvat erityisen hyvin alumiinikasetteihin kiinnitetyt aixFOAM-ääniabsorbentit tai kattopurjeet.
Runkoäänen ja epämieluisten värähtelyjen vähentämiseen auttaa, kun rumpusetin äänenvaimennuksessa käytetään akustiikkavaahtomuovia. Tämä parantaa sointia äänitysstudiossa tehdyissä tallennuksissa tai harjoitustilassa.
aixFOAM vakuuttaa merkkilaadullaan – äänitysstudion äänenvaimennus ”Made in Germany”
Korkealaatuisten akustiikkavaahtomuovisten elementtien valmistajana tiedämme aixFOAM-yhtiössä, kuinka tärkeää, mutta myös vaativaa, äänenvaimennus on äänitysstudiossa. Herkät mikrofonit ottavat jokaisen äänen – häiritsevät äänet eivät katoa minnekään! Verkkokaupastamme voit erilaisista ääntä absorboivista levyistämme valita sopivan ratkaisun studioakustiikkaan tai voit maksutta kysyä neuvoa alan suunnittelijoiltamme.
Äänenvaimennus
paras äänen
absorptio
Pinnat
profiilien
valikoima
Värin valinta
toiveen mukaan
Asennus
useita
vaihtoehtoja
Olemme 60 vuoden kokemuksen ja korkealaatuisten akustiikkavaahtojemme jatkuvan parantelun ansiosta onnistuneet kehittämään joustavia ja absorptioarvoltaan erinomaisia sekä samalla tyylikkäitä äänenvaimennuselementtejä. aixFOAM-ääniabsorbentit vähentävät melua ja parantavat sointia ja ovat saatavissa eri paloluokissa ja materiaalipaksuuksina. Valitse suosikkisi useammasta väri- ja pintavaihtoehdosta. Erilaiset asennusvaihtoehdot helpottavat levyjen kiinnittämistä ja tuovat tyyliä sisustukseen. Voit valita esimerkiksi liimapinnan tai alumiiniset ripustuskasetit.
Nyt kun olet harkitsemassa asiaa: Hae täydellinen soundi äänitysstudioosi tai harjoitustilaasi!
Valitse nyt aixFOAM-tuotteistamme äänitysstudioosi tai harjoitustilaasi sopiva äänenvaimennus tai käytä hyväksesi maksutonta neuvontaamme. Akustiikka-alan suunnittelijamme tukevat sinua projekteissasi. Vaatimuksiisi löytyy varmasti oikea ratkaisu.
Ammattimaiset aixFOAM-suunnittelijat ovat käytettävissäsi. Soita tai lähetä meille sähköpostia.
Ilmainen neuvonta
Täältä löydät äänitysstudioon ja harjoitustilaan sopivat äänenvaimennustuotteet.
Tuotteet