Työpaja: Vaihe vaiheelta kohti omaa kotiteatteria
Se on jokaisen elokuvia rakastavan todeksi tullut unelma: Elokuvateatteri omassa kodissa! Niinpä mekin aixFOAM-tehtaalla otimme itsellemme tämän haasteen ja kutsumme sinut nyt seuraamaan tämän tietoliitteen kautta, miten kotiteatterimme rakentaminen onnistuu.
Tässä työpajassa selitämme sinulle vaihe vaiheelta kaiken: Sopivan huoneen valinta ja suunnittelu, sopivien akustiikkaelementtien valinta ja niiden asennus ja lopuksi kiertokävely elokuvia rakastavien korkealaatuisen keitaan läpi.
Vielä yksi huomautus: Tästä kertomuksesta jätimme täysin tietoisesti pois kotiteatterin tekniikkaa koskevat asiat, eli hifi-laitteiston ja projektoritekniikan konkreettisen valinnan. Niistä löydät tarvittaessa laajoja ja ammattimaisia neuvoja muualtakin internetistä. Tai luottamuksesi arvoinen myyjä auttaa sinua löytämään sopivat laitteet kotiteatteriisi. Yleisesti tietenkin jokainen laitteisto sopii yhteen meidän rakennustapamme ja aixFOAM-akustiikkaelementtien kanssa.
1. Huoneen valinta täydellistä kotiteatteria varten
Ennen kuin aloitat kotiteatterin suunnittelun, on tärkeää valita käytössä olevasta rakennuksesta sopiva huone. Uudisrakennuksen ollessa kyseessä on sovittava arkkitehdin kanssa halutusta huonekoosta. Tällä tavoin luot parhaat edellytykset sille, että voit sisustaa teatterisi täysin toiveidesi ja unelmiesi mukaisesti. Meidän aixFOAM-kotiteatterimme kohdalla valinta osui rakennuksen alakerroksessa olevaan käyttämättömään huoneeseen. Huone on 4,75 m leveä, 6,50 m pitkä ja 2,40 m korkea.
1.1 Sopivan huoneen valintaperusteet
Kotiteatteriksi sopivan huoneen valintaan vaikuttaa koko joukko eri tekijöitä. Sinun on ehdottomasti mietittävä niitä perusteellisesti ja otettava ne huomioon suunnittelussa. Muussa tapauksessa törmäät myöhemmin toteutusvaiheessa mahdollisesti ongelmiin, jotka haittaavat projektia tai pahimmassa tapauksessa saavat sen jopa epäonnistumaan. Siksi sinun tulisi ottaa myös seuraavat kohdat harkintaan sopivan huoneen valinnassa:
Ikkunoiden ja ovien pimennys
Jos huoneessa on ikkunoita tai lasiosia sisältäviä ovia, kannattaa miettiä, voisiko ne pimentää pysyvästi tai vähintään
kotiteatterin käytön ajaksi. Meidän valitsemassamme huoneessa ei ole ikkunoita. Siinä on vain yksi ulko-ovi, joka voidaan myöhemmin pimentää verholla tai liukuovella.
Lämmitys ja ilmastointi
Jotta tunnelma kotiteatterissa olisi viihtyisä, tulisi sitä varten valitussa huoneessa olla lämmitysjärjestelmä. Päätettäväksesi jää, olisiko se perinteinen lämpöpatteri tai esimerkiksi lattialämmitys. Erityisesti silloin, kun kuuntelijoita tai katselijoita voi olla useampia yhtä aikaa, huoneeseen tarvitaan myös riittävä ilmastointi. Siihen voidaan käyttää tietenkin ikkunoita tai ovia, mutta myös erillistä kanavallista ilmastointilaitteistoa. Viimeksi mainittu on vaikeampi toteuttaa ja se on suunniteltava kunnolla. aixFOAM-kotiteatterissa tulee ilmastointijärjestelmän huolehtia säännöllisestä tuuletuksesta ja seinäpatterin elokuvailtojen lämmöstä. Tuuletukseen voidaan käyttää lisäksi myös olemassa olevaa ulko-ovea.
Valaistus ja sähkö
Jotta teknisiä laitteita, kuten kaiuttimia ja projektoria voidaan käyttää, tarvitaan tietenkin sähköliitäntä. Oikeanlaiseen elokuvatunnelmaan tarvitaan myös sopiva valaistus. Perinteisten seinä- ja kattovalaisimien ohella myynnissä on nykyään lisäksi laaja valikoima tehostevalaisimia. Lisäksi on suunniteltava johtojen asennus, esim. kaapelikanavissa, ja varmistettava, etteivät sähkölaitteet tule käytön aikana ylikuormittamaan virtapiiriä. Suosittelemme keskustelemaan sähköasentajan kanssa siitä sekä tarvittaessa useamman virtapiirin käytöstä, jotta kuormitus jakautuu tasaisesti. Meidän kotiteatterissamme virransyöttö ja valaistus voidaan asentaa seiniin ja kattoon.
Huoneen mitat
Huoneen mitoilla voi myös olla suuri vaikutus myöhempään sointiin kotiteatterissa. Tietynlaiset huonemitat edistävät akustisia häiriöitä, kuten esimerkiksi niin sanottuja huoneen moodeja. Niiden vuoksi muutamia taajuuksia matalien äänien alueella osittain tukahdutetaan ja toisia sitä vastoin epämiellyttävästi vahvistetaan. Siitä syntyy sohjoinen ääni. Huoneen moodeihin voidaan myöhemmillä akustiikkaa parantavilla toimenpiteillä vaikuttaa. Mutta sinun tulee mahdollisuuksien mukaan varmistaa, ettei huoneen yksi sivu ole moninkertaisesti pidempi kuin toinen. Neliömäiset huoneet ovat myös akustiikaltaan hyvin ongelmallisia. Meidän aixFOAM-kotiteatterissamme huoneen korkeuden suhde huoneen leveyteen ei näiden vaatimuksien mukaan ole ihanteellinen. Mutta koska kattoa tullaan myöhemmin osittain ripustusten ansiosta laskemaan ja huoneen akustiikkaa optimoidaan, ei se tuota ongelmaa.
Viereiset huoneet ja naapurit
Tulevan kotiteatterihuoneen valinnassa kannattaa sinun ajatella myös muita talossa asuvia sekä naapureita. Keskeisessä paikassa asuntoa tai taloa oleviin huoneisiin on usein vaikea tehdä muutoksia, koska siellä on huolehdittava myös riittävästä ääneneristyksestä. Tästä syystä valintamme osuikin talon asumattomassa pohjakerroksessa olevaan huoneeseen. Riittävästä eristyksestä pitävät myöhemmin huolen aixFOAM-akustiikkaelementit.
2. Huoneen suunnittelu – unelmapaikan resepti
Kun olet päätynyt johonkin sopivaan huoneeseen, edessä on nyt kotiteatterin konkreettinen suunnittelu. Suosittelemme laatimaan pohjapiirustuksen kotiteatterista – mitä yksityiskohtaisemman, sen parempi! Tähän tarkoitukseen sopivassa suunnitelmassa on huomioitava seuraavat kohdat:
- Projektiosuunnan määritys
- Istuimien paikat ja lukumäärä
- Kaiuttimien paikat
- Ääniabsorbenttien paikat
- Projektorin paikka
- Hifi-tekniikan sijoitus
- Valaistus
Pohjapiirustus muodostaa punaisen langan koko projektin läpi. Sen lisäksi se on hyvänä apuna, kun keskustellaan ehkä tarvittavien asentajien kanssa. Lopuksi se tietenkin toimii myös mallina siitä, miten suunnitelma viedään läpi. Pohjapiirustuksen laatimiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta todella lopulta saisit unelmiesi kotiteatterin omaan kotiisi. Kokemus on osoittanut, että lopullinen suunnitelma kannattaa koota useammasta eri ratkaisuvaihtoehdosta. Ei ole lainkaan harvinaista, että päivien ja viikkojen varrella päähän nousee yhä uusia ideoita toteutuksesta ja sijoittelusta. Erityisesti keskustelut alan ammattilaisten kanssa tai mielipiteiden vaihtaminen muiden kotiteatterista innostuneiden kanssa tuo uusia ulottuvuuksia projektiin.
2.1 Huoneakustiikka – parhaan kuuntelunautinnon peruskivi
Elokuvien katselukokemukseen tai musiikin kuunteluun ei vaikuta pelkästään tekniikka, vaan myös erinomaisten ääniabsorbenttien käyttö. Kotiteatterin akustiikkaan pätee: Vain sellainen huone, jossa ei ole heijastuksia, tai huone, jossa on vain vähän heijastuksia, antaa täydellisen kuuntelukokemuksen. Loppujen lopuksi haluat nauttia vain (todennäköisesti erittäin kalliin) äänilaitteiston suorasta äänestä, etkä harmitella häiritseviä kaikuja tai heijastuksia.
Haluamme siksi muistuttaa sinulle, ettet laiminlöisi huoneakustiikkaa kotiteatterin rakentamisessa. Siihen tulisi nimittäin kiinnittää aivan yhtä paljon huomiota kuin elektroniikan valintaan. Siten voit etukäteen laskettavissa olevalla investoinnilla luoda vaikuttavan kotiteatterielämyksen.
Meidän aixFOAM-kotiteatteriimme syntyi suunnittelun edetessä useampia versioita pohjapiirustuksesta. Ne erosivat toisistaan aina sen mukaan, miten tekniset osat oli sijoitettu ja mitä ääniabsorbentteja käytettiin. Heijastumiskohtiin tulevien ääniabsorbenttien paikan määritimme pohjapiirustuksista piirtämällä.
Minne minun kannattaa kiinnittää ääniabsorbentteja?
Näin löydät helposti ihanteellisen paikan ääniabsorbenteille!
Lue aixFOAM Wissen -liitteestä, miten löydät helposti ääniabsorbenttien optimaalisen paikan ja mihin sinun tulee kiinnittää huomio. Esittelemme sinulle peilimenetelmän, piirustusmenetelmän ja narumenetelmän.
Liitteeseen
2.2 Versio 1: Seiniin ja kattoon liimatut äänenvaimennuslevyt
Kotiteatterimme perusversiossa on seinissä ja katossa liimatut ääniabsorbentit – pohjapiirustuksessamme ne näkyvät sivuilla mustana ja katossa oranssina.
Kaiuttimien ja boksien sijoitus on merkitty violetilla, valkokangas vihreällä. Projektori voidaan tässä tapauksessa kiinnittää kattoon ja johdot vetää seiniä tai kaapelikanavaa pitkin. Valaistukseen on useampia vaihtoehtoja, esimerkiksi himmennettävät kattolamput. Tätä varten olisi järkevää laskea kattoa alaspäin niin, että lamput ja johdot voidaan asentaa sinne.
Kotiteatterin omistajat arvostavat liimauksessa erityisesti perinteisiä FLAT-levyjämme sekä neliömäisiä SMOOD-levyjä. Kätevällä aixFOAM-liimapinnalla varustettuina levyt voidaan asentaa helposti ja pysyvästi.
2.3 Versio 2: Asennuskaseteissa olevat ääniabsorbentit
Yksi mahdollisuus on kiinnittää äänenvaimennuslevyt eloksoitua alumiinia oleviin asennuskasetteihin. Kasetit voidaan kiinnittää ripustusjärjestelmällä kattoon tai suoraan seinään. Seinäasennukseen suosittelemme käyttämään erikoisvalmisteisia värähtelytulppia, jotka parantavat absorbenttien akustista vaikutusta siten, että runkoäänen siirtyminen seinään vältetään, ja ääni pääsee osumaan myös absorbentin taustapuoleen.
Molemmat kiinnitystavat näyttävät todella kauniilta ja ovat eri tavoin toteutettavissa. Ne voidaan irrottaa helposti ja asentaa toiseen paikkaan ilman, että alusta tai akustiikkaelementit vaurioituvat.
Kotiteattereihin suosittelemme erityisesti pyramidipintaisia GIZA-äänenvaimennuslevyjä tai huopapintaisia SH006-levyjä.
2.4 Versio 3: Helppo akustinen seinäverhous
Todella tyylikäs mahdollisuus parantaa akustiikkaa ja luoda aito elokuvateatteritunnelma on akustisen seinäverhouksen käyttö. Mitä se tarkasti tarkoittaa?
Seinän koko pinta-alan peittävässä verhouksessa seinään liimataan ensin pinnaltaan tasaisia äänenvaimennuslevyjä, esimerkiksi SH001-levyjä. Tämä jälkeen näiden absorboivien levyjen päälle kiinnitetään erikoisvalmisteinen akustiikkakangas, jolloin syntyy toinen, tasainen, tekstiilipintainen seinä.
Kankaan pingottamiseen käytetään alustaa, joka tehdään puupalkeista ja erikoisvalmisteisista kiinnitysprofiileista. Alusta jakaa seinän tasaisiin osioihin, joiden koko riippuu akustiikkakankaan leveydestä. Jos kankaan leveys on esimerkiksi 1,40 m, eivät osiot saa olla suurempia kuin 1,25 m – 1,30 m.
Meidän kotiteatteriksi tulevassa huoneessamme seinän jaottelu voisi näyttää siten kuten seuraavassa pohjapiirustuksessa:
Tarkan toimintatavan seinäverhouksen tekemisessä selitämme sinulle kohdissa 4. – 7. kotiteatterin työpajassa, koska mekin loppujen lopuksi päädyimme akustisen seinäverhouksen laajennettuun muotoon.
2.5 Versio 4: Akustinen seinäverhous ja integroitu ääni- ja valaistusjärjestelmä
aixFOAM-kotiteatterimme lopullisessa versiossa päällystämme seinän ja tasapintaiset ääniabsorbentit akustiikkakankaalla. Sen lisäksi rakennamme erillisiä, epäsymmetrisiä seinälokeroja, joihin valaistus, kaiuttimet sekä tarvittavat johdot sijoitetaan.
Etukaiuttimet ja keskikaiutin sijoitetaan erilliseen laatikkoon valkokankaan alapuolelle. Valkokangas yhdistetään myös seinäverhoukseen.
Projektori saa oman tornin huoneen keskelle. Torni toimii lisäksi tekniikan sekä valaistuslaitteiston lähtöliitännän sijoituspaikkana.
Kotiteatterin katon takaosaa lasketaan alaspäin, jotta saadaan tilaa johdoille, ilmastoinnille ja himmennettäville kattovalaisimille ja jotta huoneen mittoja saadaan hieman optimoitua kohdassa 1 mainittujen moodien suhteen.
Lasiosan sisältävä ulko-ovi peitetään tulevaisuudessa elokuvan esityksen ajaksi automaattisesti liukuovella. Avattaessa ovi katoaa jälleen seinän sisään. Liukuoven käyttökoneisto asennetaan alas lasketun katon sisään.
3. Kuiva-asennus – töiden aloitus
Kun olemme saaneet suunnitelman valmiiksi ja määrittäneet lopullisen pohjapiirustuksen (katso kohta 2.5), voimme nyt aloittaa huoneen rakentamisen. Olemme seuraavaan dokumentoineet kaikki työvaiheet.
Koska päädyimme projektissamme tekemään epäsymmetrisen laatikkomaisen seinärakenteen, johon tulee LED-valaisimet sivuseinille, työt aloitetaan nyt kuiva-asennuksesta. Jo tässä vaiheessa tehdään alumiiniprofiileista (U/C-muoto) ja kipsilevyistä täysipintaiset lokerot äänenvaimennuslevyille ja LED-valaisimille.
Projektioseinän ala-alueeseen syntyy kotelot etukaiuttimien sekä subwooferin asennusta varten. Koko kaiutinmoduuli verhotaan lopuksi myös aixFOAM-akustiikkakankaalla kiinnitysprofiilejamme käyttämällä. Projektioseinän yläosaan rakennetaan yksi laatikko lisää. Sen sisään sijoitetaan elokuvateatterin verhon käyttökoneisto sekä myös verhon himmennettävät valot. Valmiissa elokuvateatterissa ei tule olemaan tekniikkaa näkyvillä. Ainoastaan valotehosteilla korostetut ja akustiikan suhteen erittäin tehokkaat seinäelementit ja tietenkin perinteinen väliverho.
Elokuvateatterin takaosassa, eli sisääntuloalueella, lasketaan kattoa alaspäin. Tämä mahdollistaa himmennettävien kattovalojen asennuksen sekä myös huoneen hyvään tuuletukseen tarvittavien ilmastointiputkien sijoituksen, koko verkkokaapeloinnin kotipalvelimelta elokuvateatteriin, virransyötön sekä tietenkin laajaan surround-järjestelmään kuuluvien kaiuttimien johdotuksen.
Sen eteen rakennetaan keskelle pylväs (tekniikkatorni) hifi-tekniikan asennusta varten. Pylvään yläosaan tulee paikka projektorille. Linssin aukko sijoitetaan myöhemmin välittömästi huoneen tuuletusaukon alapuolelle.
Takaseinään tulee oikealle ja vasemmalle yksi pylväs, joihin saadaan asennettua takimmaiset kaiuttimet.
Ulko-ovi peitetään elokuvan alkaessa kiskoilla liikkuvalla ääneneristyselementillä. Liukuoven koneisto asennetaan myös alas lasketun katon sisään. Tämä akustiikkaliukuovi katoaa elokuvan päätyttyä automaattisesti tätä varten sivuseinään rakennetun lokeron sisään.
4. Seinäverhouksen alusrakenteen rakentaminen
Jos, kuten meidän kotiteatterissamme, vain osa pinnoista verhotaan akustiikkakankaalla, on loput näkyvillä olevat pinnat ensin maalattava siististi valittuun kankaaseen sopivalla värillä. Me päädyimme vaaleanharmaaseen.
Huoneen kaikkien maalaustöiden on oltava valmiina ennen kuin seinäverhouksen alusrakenne valmistetaan. Muista, että akustiikkakangas on erittäin arvokasta materiaalia, joka tulee kiinnittää vasta, kun kaikki likaa aiheuttavat työt on saatu päätökseen.
Nyt voimme aloittaa alusrakenteen valmistamisen. Se valmistetaan yleensä tavallisista nelikulmaisista puupalkeista tai vaihtoehtoisesti alumiiniprofiileista.
Ota huomioon, että alusrakenteen puuosien korkeuden on oltava vähintään yhtä korkea kuin myöhemmin asetettavien äänenvaimennuslevyjen. Tällöin lopullinen tekstiilipinta on suoraan äänenvaimennuslevyjen päällä. Tämä tarkoittaa, että meidän 5 cm paksujen tasapintaisten ääniabsorbenttien kohdalla on alusrakenteen korkeuden oltava myös vähintään 5 cm.
Pohjapiirustuksessa (2.4) olevan jaottelun mukaisesti teemme nyt puupalkeista kehysrakenteet yksittäisten osioiden ja seinälokerojen reunoja pitkin, jotka tullaan verhoamaan kankaalla. Puupalkit olemme jo aikaisemmin maalanneet akustiikkakankaaseen sopivalla harmaalla maalilla. Näin vältetään värien myöhemmät riitasoinnut.
4.1 Alusrakenne ikkunoiden, ovien ja näkyvissä olevien ulkoreunojen kohdalla
Ovien ja ikkunoiden kohdalla on toimintapa alusrakenteen valmistuksessa hieman toisenlainen. Ulkonäöllisistä syistä alusrakenne verhotaan akustiikkakankaalla myös puupalkkien näkyvien sivujen päältä.
Sitä varten kiinnitämme ensimmäisessä vaiheessa riittävän leveän kaistan akustiikkakangasta pienellä määrällä liimaa siihen kohtaan, mihin alusrakenne myöhemmin tulee. Tällöin kangas asetetaan niin, että se näkyy suurimmaksi osaksi ulkosivulta (näkyvässä oleva puoli) puupalkin alta. Sen jälkeen puupalkit kiinnitetään tuttuun tapaan ruuveilla kangaskaistaleen päälle. Kangaskaistale taitetaan myöhemmin puupalkin ja siihen ruuveilla kiinnitetyn kiinnitysprofiilin ylitse sisäänpäin. Sen tulee siksi olla riittävän leveä, muutaman senttimetrin lisän verran, niihin että siihen voi tarttua.
Huomautus kaikille perfektionisteille: Profiilien kaikki ulkoreunat voidaan tietenkin päällystää kankaalla, se on yleensä täysin mahdollista. Tällöin on kaikkien profiilien alle kiinnitettävä ulkoreunoja pitkin kangaskaistaleet.
Oviin, ikkunoihin ja näkyvillä oleviin ulkoreunoihin tulevan kankaan kiinnittämistä koskevat vaiheet selitämme ääniabsorbenttien asettamisen jälkeen kohdassa 7.1.
4.2 Alusrakenteen kiinnitys näkymättömissä oleviin rakennuselementteihin
Myös sellaiset seinään tulevat osat, kuten katkaisimet, pistorasiat ja lämpöpatterien kiinnitykset on myöhemmin yhdistettävä verhoiltuun seinään. Tämän vuoksi näihin kohtiin on myös valmistettava alusrakenne, jotta korkeusero saadaan tasattua. Näin katkaisimen sisäosa tai kotelo on seinäverhoilun takana ja näkyvä kansi voidaan kiinnittää ilman painamista ja puristusta akustiikkakankaan päälle. Alusrakenne jää sitten myöhemmin täydellisesti kankaan alle, eikä ole näkyvissä. Myös tässä kohdin kysytään tarkkaa etukäteistyötä.
4.3 Valkokankaan alusrakenne
Valkokankaassa päädyimme 16:9 malliin, jolloin projektiopinta-ala on 2,99 m x 1,68 m. Valkokankaan haluamme myös kiinnittää kiinnitysprofiileilla niin, että saamme yhdistettyä sen kotiteatterimme akustiikkaseinäverhoukseen. Lisäksi myös projektioseinään ja valkokankaan taakse asetetaan tasapintaiset äänenvaimennuslevyt akustiikkaa parantamaan. Sitä varten tarvitsemme myös sopivan alusrakenteen, joka yhtäältä käsittää koko projektioseinän ja toisaalta vain valkokankaan ympäryksen.
Vaihtoehtoisesti olisi tietenkin mahdollista käyttää valmiilla alumiinikehyksellä varustettua valkokangasta tai sähkötoimista valkokangasjärjestelmää.
5. Kiinnitysprofiilien asennus
Seuraavassa vaiheessa kaikki aixFOAM-kiinnitysprofiilit ruuvataan kiinni alusrakenteeseen. Tähän on suositeltavaa käyttää lyhyitä, tasapäisiä ruuveja (esim. tasapäisiä peltiruuveja aluslaatan kanssa Ø3,9x16 mm), sillä ne asettuvat hyvin profiiliin kiinni.
Tällöin on erityisen tärkeää työskennellä huolellisesti ja pitää huoli siitä, että profiilit yhdistetään mahdollisimman aukottomasti. Jokainen suurempi rako kiinnitysprofiilien liitoskohdissa tai päädyissä tulisi painumaan lopulta pingotetun kankaan läpi. Profiilit täytyy leikata kulmistaan jiiriin.
Tärkeä ohje: aixFOAM-seinäkiinnitysprofiilit pystyvät ilman ongelmia kiinnittämään kahdesta suunnasta tulevat kangaskappaleet. Tämä tarkoittaa, että tarvitsemme kahdessa suoraan toisiinsa rajoittuvassa seinäosiossa ainoastaan yhden kiinnitysprofiilin. Profiilit täytyy kuitenkin tällöin leikata tarkasti siten, että kangas voidaan molemmilta puolilta puristaa myöhemmin profiiliin kiinni ilman, että minnekään tulee katkoksia.
Koska myös etukaiuttimien kotelointi halutaan verhota akustiikkakankaalla – ilman ääniabsorbenttien asennusta – ruuvaamme myös näiden elementtien päälle ulkoreunoja pitkin kiinnitysprofiilit. Tässä emme käytä lainkaan puupalkeista tehtyä alusrakennetta.
6. Ääniabsorbenttien asettaminen
Kun profiilit on saatu kiinnitettyä kaikkien alusrakenteiden päälle, on aika liimata seinään aixFOAM-ääneneristyslevyt, jotka ovat SH001-mallia.
Jotta ääneneristyslevyt saadaan sovitettua tarkalleen alusrakenteilla luotuihin osioihin, on niitä leikattava. Käytämme siinä terävää mattoveistä ja metallilistaa, jota pitkin vedämme veistä leikatessa. Näin leikkausreunasta tulee siisti ja suora. Leikkauksessa voi alustana pitää tähän sopivaa pöytää tai sileää puulevyä. Äänenvaimennuslevyn taustapuolessa olevan liimapinnan tulee leikattaessa olla alaspäin, eli alustaa vasten.
Viiltohaavojen välttämiseksi on suositeltavaa käyttää viillonkestäviä suojakäsineitä.
Kun äänenvaimennuslevyt on leikattu sopivan kokoisiksi, liimataan ne valmistamiimme seinäkenttiin. Sitä varten vedämme suojapaperin levyn taustapuolesta irti ensin vain yläosasta. Sen jälkeen asetamme levyn seinässä olevaan osioon ja painamme vapaana olevan liimapinnan käsin siihen kiinni. Sitten vedämme suojapaperia vähitellen irti jatkaen alaspäin ja painamme koko levyn vaihe vaiheelta koko pinta-alaltaan paikalleen.
Tiukkaan painaminen on välttämätön työvaihe, jotta eristyslevy kiinnittyy pysyvästi – vaikkakin näyttäisi siltä, että levy kyllä pysyy jo kiinni. Tasaisen puristuspaineen saa hyvin aikaan tavallisella maalaritarvikkeista löytyvällä kumitelalla.
Myös projektioseinän ja valkokankaan taakse liimataan tasapintaisia ääniabsorbentteja.
7. Akustisen seinäverhouksen valmistaminen – kankaan pingotus
Kun kaikki seinäverhouksen esivalmistelut on saatu päätökseen ja ääniabsorbentit on kiinnitetty, voimme jo havaita huoneen akustiikan muuttuneen.
Nyt aloitamme akustiikkakankaan kiinnityksen, jonka ansiosta äänen absorptio tulee vieläkin paremmaksi, ennen kaikkea korkeiden taajuuksien alueella.
Kankaan kiinnittämiseksi ja pingottamiseksi se painetaan erikoislastalla profiiliin.
aixFOAM-asennuslasta on erikoistyökalu, jota tarvitaan akustiikkakankaan kiinnityksessä. Muut tavalliset lastat eivät yleensä pysty saamaan kankaaseen tarvittavaa loppukireyttä profiilien ulkoreunoissa. Tällöin kangasta ei saada kiinnitettyä tasaiseksi tai se jopa vahingoittuu liian suuresta voimankäytöstä. Parhaan tuloksen saamiseksi suosittelemme ehdottomasti aixFOAM-erikoislastan käyttöä.
Harjoituksen myötä tulet huomaamaan, että lastaa on tärkeää kuljettaa oikealla otteella ja liu’uttaa se mahdollisimman pienessä kulmassa, noin 10°, profiilin sisään. Aseta lasta kuten alla olevasta videosta näkyy ja kuljeta se pyöristetyn reunan ylitse. Näin pystyt kiinnittämään kankaan myös ilman suurta voimankäyttöä.
Koska kiinnittäminen ”väärää” tekniikkaa käyttämällä on ajan mittaan erittäin voimia kuluttavaa, suosittelemme ensin tekemään muutaman kuivaharjoittelun ilman kangasta. Näin saat oikean tuntuman työhön ja havaitset hyvin nopeasti, miten lasta parhaiten liukuu profiilin sisään. Tämän jälkeen kiinnitys sujuu huomattavasti helpommin ja myös vaara siitä, että kangas vahingoittuu kiinnityksen aikana, on nyt selvästi pienempi.
Lisäksi neuvomme sinua – juuri niin kuin teimme sen itse – aloittamaan jostakin helposta, suorakulmaisesta seinäosiosta, jotta saat siitä ensimmäiset kokemukset kiinnitystekniikasta. Toimimme tässä kohdin seuraavalla tavalla:
Ensin leikkaamme akustiikkakankaan riittävän lisämitan kanssa (vähintään 2,5 cm, vielä parempi kuitenkin 5 cm joka sivussa) ja aina jokaisen seinäosion mittoihin sopivaksi.
Nyt kangas vedetään profiilien suuntaan ja kiinnitetään aina keskeltä, jolloin se painetaan erikoislastalla profiilin sisään. Työskentelemme siinä aina ristikkäin. Eli aloitamme yläsivusta (1), sen jälkeen tulee alasivu (2) ja sitten vasen (3) ja oikea (4) sivu.
Seuraavassa vaiheessa kangas kiinnitetään kulmista, tällöinkin aina ristiin. Aloitamme oikeasta yläkulmasta (5) ja jatkamme kiinnitystä sitten vasemmasta alakulmasta (6) ja vasemmasta yläkulmasta (7). Viimeiseksi kiinnitetään oikea alakulma (8).
Sen jälkeen väliin jääneet kohdat kiinnitetään vuorotellen ristikkäin. Aloitamme ylhäältä (9), siirrymme alas (10) ja jatkamme sitten vasemmalta (11) ja lopuksi kiinnitämme oikean sivun (12).
Lopullisen pingotuksen aikaan saamiseksi kangasta todennäköisesti joudutaan vielä hieman irrottamaan ja kiinnittämään uudelleen siten, että kangas on lopuksi sileästi ääneneristyslevyjen päällä.
Jäljelle jäänyt kangassuikale painetaan lopuksi kuten aikaisemmin näytettiin asennuslastalla profiililistan sisään, eikä sitä siten enää näy.
7.1 Kiinnitys oviin, ikkunoihin ja näkyvissä oleviin ulkoreunoihin
Kuten jo kohdassa 4.1 kuvattiin, joissakin kohdissa (ikkunat, ovet, näkyvissä olevat ulkoreunat) on ulkonäöllisistä syistä suositeltavaa verhota myös alusrakenne. Oman kotiteatterimme kohdalla päätimme verhota akustiikkakankaalla jopa kaikki profiilien ulkoreunat – mutta tämä on tietenkin loppujen lopuksi makuasia.
Esivalmisteluna tähän työhön olimme jo alusrakennetta kiinnitettäessä liimanneet kaistaleen akustiikkakangasta puupalkin alle ja kiinnittäneet sen siihen (katso kohta 4.1).
Kun kiinnitysprofiilit oli ruuvattu kiinni alusrakenteeseen ja ääniabsorbentit saatu paikoilleen, käännämme nyt kangaskaistaleen ulkoa sisällepäin alusrakenteen ja profiilin päälle ja painamme sen kuten muulloinkin lastalla profiilin sisään.
Sen jälkeen pintaan voidaan kiinnittää kangas kuten edellisessä kohdassa kuvattiin.
Akustiikkakankaalla tehdyn verhoilun lopputulos näkyvissä olevissa ulkoreunoissa, ovissa ja seinäkiinnitysprofiileissa näyttää kotiteatterissa nyt seuraavanlaiselta:
8. Valkokankaan valmistelu ja asennus
Kuten jo kohdassa 4.3 mainittiin, päädyimme meidän aixFOAM-kotiteatterissamme seinäkiinnityksen kannalta hieman vaativampaan valkokangasvaihtoehtoon. Sitä varten teimme alusrakenteen sekä projektioseinää pitkin että myös valkokankaan reunoja pitkin. Kiinnitysprofiilit kiinnitimme alusrakenteiden päälle ja lopuksi asetimme ääniabsorbentit paikoilleen.
Viimeisessä vaiheessa valmistamme ensin mustan reunuksen valkokankaallemme ja asennamme sen sitten kiinnitysprofiilien avulla projektioseinämme ulkosivuihin. Sitä varten mittaamme mittanauhan avulla kankaan mitat, leikkaamme yksittäiset sivut sopivan kokoisiksi ja ompelemme ne yhtenäiseksi kehykseksi. Tämän jälkeen tämä musta kangas kiinnitetään asennuslastalla.
Kun musta tausta on kiinnitetty, asennamme valkokankaan valkoisen kankaan kiinnitysprofiilien muodostaman kehyksen sisälle siten, että kiinnitämme sen lastalla kiinnityslistoihin.
9. Liukuovi
Lasiosalla varustetun ulko-oven peittämiseksi ja huoneen pimentämiseksi elokuvan katselun ajaksi asennamme siihen automaattisen liukuoven. Sitä varten teimme jo kuiva-asennustöiden aikana seinäkotelon (katso kohta 3), jonka sisään ovi avattaessa katoaa.
Koska haluamme, että liukuovi sopii ulkonäöltään kotiteatteriimme, kiinnitämme myös siihen akustiikkakankaan. Kankaan alle liimaamme SH001 MH -akustiikkalevyt, joiden paksuus on 1 cm. Koska absorbentit ovat matalampia kuin kiinnitysprofiilit, emme tarvitse tähän kohtaan puupalkeista tehtyä alusrakennetta. Liukuovi puolestaan on leveämpi kuin akustiikkakankaamme. Jaamme siksi oven kahteen osaan.
10. Kotiteatterin lattia
Kotiteatterin lattiaan olemme päättäneet kiinnittää kokolattiamaton, joka muistuttaa seinissä olevaa akustiikkakangasta. Maton alle asensimme 2 cm paksuja, akustiikkarouhepuristetta olevia SH007-ääniabsorbenttejamme. Askeläänen eristyksen ansiosta kävely kotiteatterimme lattialla tuntuu siltä kuin kävelisi pilvissä. Kotiteatterin takaosan kulkutiehen asennettiin laatat.
Maton sekä laattojen asentamiseen tarvitaan erikoistyökaluja ja tarkempia toimintaohjeita tai alan osaamista. Suosittelemme kysymään neuvoa alan erikoisliikkeistä (esim. paikkakuntasi rautakaupoista). Askeläänen eristykseen käytettävän rouhepuristelevyn saat tietenkin aixFOAM-verkkokaupasta.
Akustiikkarouhepuriste askeläänen eristykseen
Akustiikkarouhepuristetta olevat ääniabsorbentit
Tutustu akustiikkarouhepuristetta oleviin ääneneristyslevyihimme, jotka sopivat erinomaisesti runkoäänen ja askeläänen eristykseen.
Tuotteeseen
11. Elokuvateatterin verho – ehdoton juttu tunnelman vuoksi
Yksi välttämätön elementti ja kotiteatterimme olennainen osa, on verho. Se takaa oikean elokuvateatteritunnelman. Elokuvan alkaessa sen tulee avautua automaattisesti ja elokuvan loputtua jälleen sulkeutua. Tämän väliverhon ompelimme samasta kankaasta kuin, mitä käytimme seinien verhoiluun. Verho liikkuu moottorin käyttämänä.
12. Tervetuloa valmiiseen aixFOAM-elokuvateatteriin – kiertokävely
Monien tuntien työn ja yksityiskohtien hiomisen jälkeen aixFOAM-kotiteatteri on nyt melkein valmis.
Kuiva-asennuksessa sivuseiniin ja projektioseinään tehtiin erikokoisia lokeroita ja kotelointeja kaiuttimille ja elokuvateatterin verholle, sekä valaisimille. Kattoa laskettiin takaosassa. Valaisimet, ilmastointi sekä äänijärjestelmä ja liukuoven ja verhon tekniikka asennettiin seiniin ja kattoon. Ne seinissä ja katossa näkyvissä olevat pinnat, joita ei verhottu akustiikkakankaalla, sekä keskellä oleva tekniikkatorni maalattiin siististi. Seinäosioihin ja kaiuttimien kotelointeihin kiinnitettiin ääntä absorboivat levyt ja akustiikkakangas. Lattiaan asennettiin askeläänen eritys, matto ja laatat. Valkokangas kiinnitettiin paikalleen, samoin verhoiltu liukuovi.
Viimeisessä vaiheessa asetamme enää vain sohvan keskelle lattiaa valkokankaan eteen ja kiinnitämme väliverhon ja sitten lopulta: Elokuva käyntiin ja tervetuloa aixFOAM-kotiteatteriin!
13. Nyt on sinun vuorosi: Aloita oma kotiteatteriprojektisi aixFOAMin kanssa!
Leikitteletkö sinäkin ajatuksella siitä, että saisit omaan kotiin unelmiesi kotiteatterin? Mitä vielä odotat!? aixFOAM-verkkokaupasta löydät kaikki tarvikkeet, jotka tarvitset unelmiesi kotiteatterin rakentamiseen. Tutustu kotiteatteriin sopivien ääniabsorbenttien, akustiikkakankaiden ja lisätarvikkeiden suureen valikoimaan. Ammattimaiset suunnittelijamme ovat maksuttomassa neuvonnassa tukenasi, kun alat suunnitella kotiteatteria.
Optimaalinen sointi kotiin
aixFOAM-äänenvaimennuslevyt parantavat akustiikkaa ja tekevät kuuntelemisesta nautinnon kotiteatterissa, hifi-studiossa tai musiikkihuoneessa.
Täältä löydät kotiteatteriin ja musiikki- tai hifi-huoneeseen sopivan ääneneristyksen sekä asiakkaidemme kuvia, joista voit saada inspiraation. aixFOAM-ääniabsorbentit parantavat huoneakustiikkaa ja tuovat selvän soinnin, ilman tärykaikua tai basson jyrinää.
Löydä ääneneristys
Klikkaa tästä siirtyäksesi postauksen alkuun!