Haku
aixFOAM kattoabsorberit - äänieristys jokaiseen kattoon

Mitä varjosaumalla tarkoitetaan ääntä absorboivien levyjen asennuksessa?

Asennettaessa levymäisiä aixFOAM-ääniabsorbentteja on varjosauman käyttö useimmiten suositeltavaa. Mutta mikä se tarkasti ottaen on ja miksi sen käyttö on kannattavaa?

Varjosaumalla tarkoitetaan yleensä kahden rakennuselementin (tai ääniabsorbentin) väliin tulevaa saumaa, joka optisesti erottaa elementit toisistaan.

Arkkitehtuurissa sitä käytetään esimerkiksi ulkoverhouksissa tai lautarakenteissa. Lautojen välistä tai viereistä seinää tai katonreunaa pitkin voi näkyä toisenvärinen tausta. Tämä saa aikaan kiinnostavan visuaalisen vaikutelman.

Mitä hyötyä varjosaumasta on äänenvaimennuslevyjen asennuksessa?

Varjosauman käytössä on monia hyviä puolia levymäisten ääniabsorbenttien asennuksessa.

Varjosauman optiset näkökohdat

Kaikki aixFOAM-ääniabsorbentit valmistetaan erittäin elastisesta solumateriaalista. Tämän ansiosta elementit ovat erittäin tehokkaita äänen absorptiossa. Materiaaliin liittyy kuitenkin myös tietynlaista kykyä puristua kokoon ja venyä. Yksittäisten absorbenttilevyjen väliin voi tämän vuoksi syntyä optisesti pieniä eroavuuksia. Tätä luonnollista poikkeamaa nimitetään toleranssiksi, joka on kuvattu jopa erillisessä DIN-standardissa (DIN 7715 osa 5 P3).

Jos yksittäiset absorbenttilevyt liimataan nyt aivan toisiinsa kiinni, levyjen väliset mahdolliset erot pistävät silmään selvemmin – vaikka ne olisivat vain hyvin pieniä. Jotta asennuksen yleisilme olisi eroavaisuuksista huolimatta yhtenäinen, kannattaa kaikki ääniabsorbentit ulkonäkösyistä liimata siten, että niiden väliin jää vähintään 2 cm levyinen varjosauma.

Suosittelemme varjosauman käyttöä ennen kaikkea, kun asennetaan perinteistä nuppumaista vaahtomuovia. Absorbenttilevyssä olevien lukuisten kohoumien vuoksi on melkein mahdotonta asettaa kahta levyä toisiinsa kiinni niin, ettei niiden välinen yhtymäkohta olisi näkyvissä.

Samoin myös FELT-levyissä, joissa on huopalaminointi, on varjosauman käyttö hyvä ratkaisu. Muussa tapauksessa voi huopakankaan erilaisista kuitusuunnista (ennen kaikkea marmoroiduissa värisävyissä) syntyä epätasainen kuva.

Äänen tehokkaampaa absorptiota reunailmiöllä

Varjosauma ei vaikuta pelkästään äänenvaimennuslevyjen luomaan yleisvaikutelmaan, vaan myös niiden akustisiin ominaisuuksiin.

Varjosauman käyttö suurentaa elementtien absorptiopinta-alaa, kun ääni pääsee osumaan absorbentteihin useammalta sivulta. Tämän ”reunailmiön” ansiosta äänen absorptio on vieläkin parempaa.

Muutamissa aixFOAM-ääniabsorbenteissa, kuten esimerkiksi neliömäisessä SH004-mallissa, on viistetyt reunat, minkä vuoksi ääni voi osua absorbenttiin joka sivulta, myös ilman varjosaumojen asennusta. Siksi varjosauma on näiden absorbenttien asettelussa akustisista syistä valinnaista. Se riippuu yksinomaan siitä, millainen asettelu katsojaa miellyttää.

aixFOAM-ääniabsorbenttien asennussuositus

Olemme tähän koonneet sinulle levymäisiä aixFOAM-ääniabsorbentteja koskevan asennussuosituksemme.

aixFOAM-ääniabsorbentit Varjosauman kanssa Ilman varjosaumaa
FLAT
Sileä ääniabsorbentti
X
FLAT Plus
Duromeeri, sileä ääniabsorbentti
X
WAVER
Nuppuvaahtomuovi
X
WAVER Plus
Duromeeri nuppuvaahtomuovi
X
GIZA
Pyramidivaahtomuovi
(x) X
GIZA Plus
Duromeeri pyramidivaahtomuovi
(x) X
SMOOD
Neliöabsorbentti
(x) X
SMOOD Plus
Duromeeri neliöabsorbentti
(x) X
MAYA
Ääniabsorbentti kennoprofiililla
(x) X
MAYA Plus
Duromeerit ääniabsorbentit, joissa kennoprofiili
(x) X
FELT
Design-akustiikkalevy, jossa huopapinta
X
ROWS
Kolmioprofiilinen ääniabsorbentti
(x) X
ROWS Plus
Duromeerit ääniabsorbentit, joissa kolmioprofiili
(x) X

Miten äänenvaimennuslevyjen asennus varjosauman kanssa onnistuu parhaiten?

Jotta äänenvaimennuslevyjen asennuksesta saadaan täsmällinen ja yhtenäinen kuva, on absorbenttien asettelu suunniteltava ensin tarkkaan. Piirrä niiden paikat lyijykynällä seinään tai kattoon. Käytä viitereunojen suuntauksessa vesivaakaa tai mikäli mahdollista, mieluiten laservesivaakaa.

Ota levyjen paikkojen merkinnässä tarvittaessa huomioon myös se, että levyjen täytyy myöhemmin peittää viivat täydellisesti tai ne on voitava jälleen poistaa helposti.

Ohjearvona on, että varjosauman tulee olla vähintään 2 cm leveä.

Yksi asiakkaistamme on dokumentoinut meille tilaamiensa äänenvaimennuslevyjen ihanteellisen asennuksen varjosaumojen kanssa.

Olemme tukenasi ääniabsorbenttien valinnassa ja asennuksessa.

Jos sinulla on vielä kysyttävää aixFOAM-tuotteiden asennuksesta tai varjosauman käytöstä, ota yhteyttä ammattitaitoisiin akustiikkaneuvojiimme. Autamme sinua mielellään maksuttomassa neuvonnassamme.

Tietoruutu

Varjosauma on sauma, joka erottaa visuaalisesti kaksi elementtiä toisistaan.

Optinen erotus

Ääniabsorbentit on valmistettu joustavasta akustiikkamateriaalista, minkä vuoksi vähäiset valmistustoleranssit ovat mahdollisia. Siksi ulkonäöllisten syiden vuoksi kaikissa ääniabsorbenteissa kannattaa käyttää 2 cm varjosaumaa.

Äänen parempi absorptio

Niissä äänenvaimennuslevyissä, joiden reunoja ei ole viistottu, tulisi aina käyttää varjosaumaa. Levyjen absorptiopinta-ala on vain tällöin suurimmillaan ja siten myös absorptiovaikutus.

Huolellinen suunnittelu ja asennus

Ennen kuin äänenvaimennuslevyt asennetaan – varjosauman kanssa tai ilman sitä – tarvitaan aina huolellinen suunnittelu. Piirrä suunniteltu asettelu ensin seinään tai kattoon.

Tarvitsetko apua?
Yhteystiedot kysymyksiä varten

Soita meille tai lähetä meille sähköpostia. Ammattimaisten suunnittelijoidemme maksuttomassa neuvonnassa löydämme sinulle hyvän akustiikkaratkaisun.

+49 2403 / 83830 - 22
maanantai – perjantai
klo 8.00 – klo 17.00

sales@aixfoam.fi
päivittäin klo 00.00 – 24.00

aixFOAM Shop

Tutustu aixFOAM-verkkokauppaamme ja löydä sopiva äänieristys: Vähemmän melua ja parempi akustiikka suoraan valmistajalta saatavilla ääniabsorbenteilla.

Etsi äänieristys
Callcenter user-circle logout