Haku
Melu kotona - aixFOAM-äänenvaimentimet takaavat rauhan ja hiljaisuuden.

Ikkunoiden jälkikäteen tehtävä äänieristys

Erityisesti suurissa kaupungeissa ympäristön lisääntyvästä melusta tulee rasitus asukkaille. Lisääntyvät asukasmäärät ja siihen liittyvä autojen kasvava määrä saavat aikaan sen, että myös ympäröivä melu lisääntyy jatkuvasti. Uudisrakennuksiin ja saneerattuihin taloihin on seinät ja katot jo useimmiten äänieristetty luotettavasti ja niissä on myös modernit ääneneristyslasit. Mutta vanhoissa taloissa sitä vastoin on melkein aina vielä vanhat ikkunat ja ohuet seinät. Kun melu halutaan saada viimeinkin aisoihin ja omaan elämään halutaan enemmän rauhaa, joudutaan äänieristys tekemään jälkikäteen.

Ikkunat äänenjohtimina

Rakennusten ääneneristyksessä ikkunoiden äänieristys muodostaa oman haasteensa. Niistä tulee koostumuksensa takia helposti äänisiltoja. Tämä tarkoittaa, että kun ilmaääni, kuten liikenteen melu, osuu ikkunaan, muuttuu se runkoääneksi ja saa ikkunan värähtelemään. Kun ikkuna sitten vielä on jäykästi seinärakenteessa kiinni, siirtyy ääni ikkunasta välittömästi rakennuksen runkoon. Siellä ääni lisääntyy ja vaeltaa seinien ja kattojen läpi muuttuakseen lopulta jälleen ilmaääneksi. Tällä tavoin ääniaallot päätyvät rakennuksen sisään ja voivat siellä tuntua häiritseviltä.

Erikoisvalmisteiset ääneneristyslasit tuovat hiljaisuutta

Helpoiten se tietenkin käy niin, että jo remonttia tehtäessä taloon asennetaan ääneneristyslasit. Nämä ikkunat koostuvat tavallisesti useammasta, eripaksuisesta ikkunalasista. Tällöin ikkunalasit värähtelevät eri tavoin ja vähentävät ääntä. Mutta myös välitiloja käytetään äänen eristämiseen siten, että ne on täytetty pehmeällä komposiittiaineella. Lisäksi ikkunaan käytetään usein välikerroksia, esimerkiksi laminointia ääntä eristävällä PVB-kalvolla (ääneneristyskalvo). Haittapuoli: Ääneneristyslasit ovat erityisen kokoonpanonsa ja käsittelynsä vuoksi suhteellisen kalliita.

Miten ikkunoiden ääneneristys onnistuu jälkikäteen?

Mikäli esimerkiksi ulkopuolen rullaverhoilla tai muilla toimenpiteillä ei saada aikaan toivottua vaikutusta melun suhteen, voidaan ikkunat eristää eri tavoin. Tällöin on mietittävä, tuleeko ikkunan toimivuuden säilyä edelleen, eli valon pääsy sisään tai ikkunan avaaminen ja sulkeminen. Tai voidaanko siitä luopua.

Ikkuna-alueen pysyvä tai siirrettävä ääneneristys?

Jos ikkunan toiminnoista voidaan luopua, tällöin voidaan asentaa pysyvä eristys ääniabsorbenteilla. Mikäli ikkunan toiminnan tulee säilyä edelleen mahdollisimman ennallaan ja ääneneristyksen tapahtua vain määrättyinä aikoina, esim. yöaikaan, silloin suositeltava ratkaisu on tarvittaessa siirrettävissä oleva äänieriste.

Ikkunan tehokkaaseen ääneneristykseen suosittelemme sileäpintaisia äänenvaimennuslevyjä, joiden paksuus on mahdollisimman suuri. Tähän käyvät esimerkiksi 8 cm paksut SH006-design-absorbenttimme, joissa on helppohoitoinen huopapinta.

Suorakulmaiset akustiset vaimentimet, joissa on huopapinta, eri värejä.
Suorakulmainen design-akustiikkalevy

Ääntä absorboivat levyt eri pintaväreissä

Tutustu FELT-levyihin, joissa on kaunis huopapinta. Se on yksi suosituimmista tuotteistamme oleskelutilojen ja sisustuksen ollessa kyseessä.
Tuotteeseen

Äänieristys ikkunaan itse tekemällä – näin se onnistuu!

Seuraavaan olemme laatineet sinulle lyhyen ohjeen ikkunaan tehtävästä ääneneristyksestä, johon käytetään 8 cm paksuja SH006-levyjämme.

Vaihe 1: Ikkuna-aukon mittaaminen

Jotta äänierityksestä tulisi oikean kokoinen, mittaa ensiksi ikkunan tarkat mitat. Vähennä sitten sekä korkeudesta että myös leveydestä vähintään 2 cm niin, että äänieriste voidaan myöhemmin helposti asettaa ikkuna-aukkoon. (esim. ikkunan leveys: 88,5 cm - 2 cm = 86,5 cm/ ikkunan korkeus: 101 cm - 2 cm = 99 cm)

Vaihe 2: Puulevy ja tiivistenauha

Ääniabsorbenttien perustaksi tarvitset tavallisen puulevyn sekä kumista tiivistenauhaa, jota saa rakennustarvikeliikkeistä. Jotta runkoääni ei pääse siirtymään ikkuna-aukosta siirrettävään ääneneristysratkaisuun, on se erotettava ympäröivistä osista rakennuksessa. Liimaa siksi kuminen tiivistenauha puulevyn reunoja pitkin.

Vaihe 3: Ääniabsorbenttien asennus

Tämän jälkeen ääntä vaimentavat 8 cm paksut levyt voidaan leikata oikeaan kokoon ja liimata puulevyn päälle. Akustiikkavaahtomuovia voi yleensä leikata tavallisilla keittiövälineillä kuten sähkötoimisella keittiöveitsellä tai mattoveitsellä. Liimapinnalliset aixFOAM-levyt sopivat tähän tarkoitukseen hyvin, koska niiden asennukseen ei tarvita mitään muita apuvälineitä.

Vaihe 4: Taustapuolen kahvat

Suosittelemme kahvoja siirrettävään äänieristeeseen, joka niin haluttaessa voidaan milloin vain poistaa. Kiinnitä kahvat yksinkertaisesti puulevyyn. Kahvoja saat myös rakennustarvikeliikkeistä.

Vaihe 5: Äänieristeen käyttö

Nyt voit asettaa valmistamasi siirrettävän äänieristeen helposti ikkuna-aukon eteen. Ota siinä huomioon seuraavat ohjeet.

Tärkeitä ohjeita ikkunaan jälkikäteen tehtävän äänieristeen asennuksesta

Ikkunaan jälkikäteen tehtävässä äänieristyksessä on tärkeää ottaa huomioon, mihin suuntaan melun vaimennuksen tulee tapahtua. Halutaanko estää äänien pääsy rakennuksen sisään tai halutaanko välttää äänien kantautuminen rakennuksesta ulospäin?

Ääniabsorbenttien puolen tulee joka tapauksessa olla melulähteen suuntaan.

  • 1. Ääneneristys ulkoa sisälle

    Jos siis haluat eristää ulkoa kuuluvan liikenteen melun, on ääniabsorbentin oltava ikkunalasin suuntaan, tielle päin.

  • 2. Ääneneristys sisältä ulos

    Jos sen sijaan haluat eristää musiikin kuulumisen treenikämpästä ulos, on ääniabsorbenttien oltava ikkunasta poispäin, sisälle huoneen suuntaan. Tässä tapauksessa irrotettavaan äänieristeeseen ei tietenkään voida kiinnittää kahvoja. Sen vaihtoehtona voit kiinnittää esimerkiksi kangaslenkit taustapuoleen. Ne voivat sitten riippua eteenpäin äänieristeen ylitse niin, että tarvittaessa pääset vetämään eristelevyn jälleen helposti pois.

Ääniabsorbentit tuovat enemmän rauhaa

Jos sinulla on kysyttävää äänieristyksen asennuksesta ikkunaan tai tarvitset siinä apua, aixFOAM-työntekijät ovat mielellään tukenasi. Korkealaatuisten akustiikkavaahtomuovien valmistajana, jolla on yli 60 kokemus alalta, autamme sinua äänieristysratkaisun valinnassa ja huolehdimme siitä, että voit nauttia rauhasta siellä, missä sitä kaipaat. Käy tutustumassa verkkokauppamme valikoimaan tai soita meille palvelunumeroomme.

Tietoruutu

Ikkunat muodostavat rakennusten äänieristyksessä erityisen haasteen. Niistä tulee koostumuksensa vuoksi helposti ääntä johtavia. Ne kuljettavat melun rakennuksen sisään.

Ikkunoiden pysyvä tai siirrettävä ääneneristys

Akustiikkavaahtomuovisilla ratkaisuilla saadaan aikaan tehokas äänieriste, joka voidaan asentaa sekä pysyvästi paikalleen tai myös irrotettavaksi. Näin se voidaan sovittaa kyseisiin tarpeisiin ja paikallisiin olosuhteisiin.

aixFOAM tuo enemmän rauhaa

Meidän kanssamme löydät sopivan ratkaisun ikkunoihin jälkikäteen tehtävään ääneneristykseen. Korkealaatuisilla akustiikkavaahtomuoveilla saat hiljaisuutta ja rauhaa – minne ikinä sitä haluatkin.

Tarvitsetko apua?
Yhteystiedot kysymyksiä varten

Soita meille tai lähetä meille sähköpostia. Ammattimaisten suunnittelijoidemme maksuttomassa neuvonnassa löydämme sinulle hyvän akustiikkaratkaisun.

+49 2403 / 83830 - 22
maanantai – perjantai
klo 8.00 – klo 17.00

sales@aixfoam.fi
päivittäin klo 00.00 – 24.00

aixFOAM Shop

Tutustu aixFOAM-verkkokauppaamme ja löydä sopiva äänieristys: Vähemmän melua ja parempi akustiikka suoraan valmistajalta saatavilla ääniabsorbenteilla.

Etsi äänieristys
Callcenter user-circle logout