Haku
aixFOAM Nuppuprofiloitu - Nuppujen avulla melua vastaan

Akustiikkavaahtomuovi – estää joustavasti ja tehokkaasti ääntä

Huoneen akustiikan muuttamiseen omien toiveiden mukaiseksi ja häiritsevien melunlähteiden eristämiseen on useita erilaisia vaihtoehtoja. Useimmiten käytettävä materiaali on akustiikkavaahtomuovi, jota ei voi verrata tavalliseen vaahtomuoviin. Erittäin tehokas akustiikkavaahto läpikäy monivaiheisen valmistuksen. Se koostuu huokoskooltaan erilaisesta vaahtomuovista. Tunnusomaista sille on yhtä lailla helppo käsittely kuin myös erittäin hyvä teho käytössä. Akustiikkavaahtomuovit soveltuvat hyvin ääneneristykseen, äänenvaimennukseen, äänieristykseen sekä meluntorjuntaan. Akustisten vaahtomuovilevyjen pinta voidaan profiloida siten, että se vaikuttaa äänen ominaisuuksiin. Siten esimerkiksi pyramidiprofiili ja nuppuprofiili eivät eroa vain ulkonäöltään, vaan myös akustiikalta. Tämä tekee vaahtomuovista raakamateriaalina erittäin joustavan ja viehättävän. Eri väreinä saatava vaahtomuovi tuo lisäksi sisustukseen kiinnostavia yksityiskohtia.

Miten akustiikkavaahtomuovi toimii?

Akustiikkavaahdon erikoisvalmisteinen, avosoluinen materiaalirakenne jarruttaa ja vähentää siihen osuvien ilmahiukkasten värähtelyjä, eli ääntä. Näin absorboidaan ääniä tai vain määrättyjä taajuusalueita. Tämä on hyvä ratkaisu erityisesti huoneakustiikan parantamiseen tarkoitetuissa toimenpiteissä, kuten esimerkiksi luentosalissa tai konserttihallissa. Huokoisten aineiden aikaan saamassa äänen absorptiossa äänienergia muuttuu lämpöenergiaksi, mitä kuitenkaan ei havaita. Olomuodon muutos tapahtuu kitkasta, kun virittyneet ilmahiukkaset tunkeutuvat akustiikkavaahtomuovin huokosten sisään ja liikkuvat siellä. Mitä avoimempia ja syvempiä akustiikkavaahdon huokoset ovat, sitä tehokkaammin voi tämä hankaus tapahtua ja ääni absorboitua. Akustiikkavaahtomuovisten äänenvaimennuselementtien avulla voidaan äänentasoa laskea huoneessa ja melua vähentää.

Akustiikkavaahtomuovin tyypit

Akustiikkavaahtomuovi voidaan yleisesti jakaa kolmeen luokkaan. Erotus tehdään sen mukaan, onko niiden valmistusaine polyeetteri, polyesteri tai duromeerit eli kertamuoviset akustiikkavaahdot. Olemme koonneet erilliseen artikkeliin, mitä ominaisuuksia näillä eri tyypeillä on (PUR-E, PUR-ES, duromeeri eli kertamuovinen akustiikkavaahto). Eri akustiikkavaahtojen käyttöä koskevissa kysymyksissä autamme sinua myös aixFOAM-verkkokaupassamme tai maksutta myös palvelunumerossamme.

Mistä tunnistaa laadultaan hyvän akustiikkavaahtomuovin?

Yleensä jokainen huokoinen materiaali absorboi ääntä. Laatutavaralla – kuten aixFOAM-akustiikkavaahtomuoveilla – on kuitenkin se ratkaiseva etu, että ääneneristyksen tai äänenvaimennuksen voi suunnitella ja määrittää tarkasti etukäteen. Sillä näillä erikseen kehitetyillä tuotteilla on aivan omanlaisensa rakenne. Se absorboi ääntä ja on suunniteltavissa tarkkojen tietojen avulla. Tavallisissa vaahtomuoveissa tai muissa huokoisissa materiaaleissa tämä on onnenkauppaa.

Akustiikkavaahto ja palosuojaus

Korkealaatuisilla akustiikkavaahtomuoveilla on rakennusaineina lisäksi hyvät palosuojausominaisuudet. Ennen kaikkea rakennuksia korjatessa niillä saadaan tarvittava turvallisuus tositilanteen varalta. Monet aixFOAM-tuotteistamme eivät ole vain liekkiä tukahduttavia, vaan ne vastaavat palosuojausluokkaa DIN4102 B1 – yhtä rakennusalan ehkä tärkeintä palosuojausta koskevaa standardia. Ne ovat siten vaikeasti syttyviä.

Suosituksemme sopivasta palosuojausratkaisusta: Ota selvää omaa rakennusprojektiasi koskevista paloturvallisuusvaatimuksista ja kysy neuvoa meidän asiantuntijoiltamme. Autamme sinua löytämään vaatimuksiisi sopivan materiaalin.

Akustiikkavaahtomuovi ja tilavuuspaino

Tilavuuspainon ilmoittaminen ei akustiikkavaahdon kohdalla ole tarpeen – ja se voidaan jopa tulkita väärin. Suurempi tilavuuspaino ei tarkoita välttämättä sitä, että ääniaallot absorboituvat paremmin. Tehokkaan meluneristyksen suhteen sillä ei siis ole merkitystä. Duromeeriä vaahtoa olevalla korkealaatuisella vaahtomuovilevyllä on esimerkiksi hyvin pieni tilavuuspaino. Mutta sen akustinen vaikutus on siihen verrattuna valtavan suuri. Tämän vuoksi ilmoitamme kaikkien akustiikkavaahtojemme kohdalla äänen absorptioasteet, emmekä tilavuuspainoa.

Vaivaton käsittely ja asennus

Korkealaatuiset akustiikkavaahtomuovit ovat rakennusaineena hyviä ja nimenomaan niiden jatkokäsittely on helppoa. Niitä voidaan muokata ja leikata kotoa tavallisesti löytyvillä työkaluilla, kuten sähkötoimisella keittöveitsellä, mattoveitsellä tai vannesahalla. Tämä tekee aixFOAM-vaahtomuovien käytöstä erittäin joustavaa.

Jotta leikkausreunoista tulee suoria, kannattaa varmuuden vuoksi asettaa lauta tai nelikulmainen puukappale vaahtomuovilevyä vasten ja leikata sitten huolellisesti sitä pitkin. Ikävien yllätysten välttämiseksi kokeile ensin johonkin pieneen palaan akustiikkavaahtomuovia, soveltuuko valitsemasi leikkaustyökalu varmasti tähän tarkoitukseen.

Jotta asennus kävisi mahdollisimman helposti, useat aixFOAM-akustiikkamatoistamme ovat liimapintaisia. Vaahtomuovit ovat hyvä ratkaisu myös vapaasti seisovana ratkaisuna, kätevänä sarjana korkealaatuisessa akustiikkakehyksessä tai seinäkaseteissa ja asennukseen kuuluvilla erikoistarvikkeilla. Absorptioasteen mittauksissa ne saavat erittäin hyvät arvot ja tekevät huoneesta entistä paremman näköisen.

Akustiikkavaahtomuovi suoraan valmistajalta

Valmistajana, jolla on 60 vuoden kokemus laadukkaiden akustiikkavaahtojen viimeistelystä ja käsittelystä, aixFOAM on kumppanisi äänenvaimennuksen ja äänieristyksen kaikissa asioissa. Vaahtomuovivarastostamme löydät nykyaikaisten ja trendikkäiden värien ja epätavallisten muotojen valikoiman. Oli sitten kyseessä profiloidut akustiikkaelementit, kuten pyramidivaahto- tai nuppuvaahtomuovi, tekstiilipintaiset levyt, laajakaistavaimentimet, eristematot tai erikoismalliset kattopurjeet – meiltä löytyy optimaalinen ratkaisu jokaiseen teknisen akustiikan ja huoneakustiikan sovellukseen.

Tietoruutu

Mikä tekee akustiikkavaahtomuovista niin tehokkaan äänieristeenä?

Erityinen solurakenne

Akustiikkavaahdossa on erityinen solurakenne, joka vastaanottaa ääniaallot ja absorboi ne. Korkealaatuiset akustiikkavaahtomuovit, kuten aixFOAM-tuotteet, valmistetaan monivaiheisissa prosesseissa. Ne ovat erityisen joustavia käsitellä ja käyttää. Näin voit suunnitella huoneakustiikan parantamisen kohdennetusti ja eristää ja vaimentaa häiritsevät äänet.

Tuotteiden jatkuva kehitys ja korkeat laatustandardit

Tuotteemme tarkastetaan yhteistyössä RWTH-Aachenin teknillisen yliopiston kanssa ja etsimme niihin jatkuvasti parannuksia. Investoimme valtavasti aikaa ja varoja tuotekehitykseen. Vain tällä tavoin saavutetaan parhaat tulokset. Annamme suuren arvon korkealaatuiselle valmistukselle, sillä absorbentit sijoitetaan tavallisesti näkyville. Akustisen vaikutuksen lisäksi ne vaikuttavat siten myös huoneen ilmeeseen. Tavallisiin vaahtomuoveihin verrattuna aixFOAM-akustiikkalevyjen materiaali on käsitelty niin, ettei se kellastu, tai vaatimuksista riippuen on jopa täysin UV-kestävää.

Tarvitsetko apua?
Yhteystiedot kysymyksiä varten

Soita meille tai lähetä meille sähköpostia. Ammattimaisten suunnittelijoidemme maksuttomassa neuvonnassa löydämme sinulle hyvän akustiikkaratkaisun.

+49 2403 / 83830 - 22
maanantai – perjantai
klo 8.00 – klo 17.00

sales@aixfoam.fi
päivittäin klo 00.00 – 24.00

aixFOAM Shop

Tutustu aixFOAM-verkkokauppaamme ja löydä sopiva äänieristys: Vähemmän melua ja parempi akustiikka suoraan valmistajalta saatavilla ääniabsorbenteilla.

Etsi äänieristys
Callcenter user-circle logout