Haku
aixFOAM-äänieristys musiikkihuoneissa

Ääneneristys musiikkihuoneessa

Se on jokaisen musiikkia rakastavan unelma: Suuri musiikkilaitteisto ja yksi huone, joka saa lempikappaleet soimaan täydellisesti. Mutta myös muusikot tuntevat toiveen sopivasta huoneesta, missä jouset ja koskettimet saavat soida täydellä voimalla – ilman että naapurien kanssa tulee ongelmia. Musiikkihuoneen sisustamisessa nousee tavallisesti kaksi tärkeää kysymystä:

  • Miten saan aikaan täydellisen soinnin ilman epämiellyttävää kaiuntaa tai liian jyräävää bassoa?
  • Miten saan eristettyä huoneen luotettavasti, jotta melu ei rasita viereisiä huoneita?

Vaahtomuovisten akustiikkaelementtien kokeneina asiantuntijoina tiedämme täällä aixFOAM-yhtiössä, mikä on tärkeää musiikkihuoneen ääneneristyksessä ja äänenvaimennuksessa. Seuraavaan olemme koonneet sinulle joitakin kiinnostavia tosiasioita.

Äänenvaimennuksella parempaan sointiin

Ensiksi tarkastelemme huoneen akustiikan ja soinnin parantamista. Äänenlaadussa on perusongelmana, että ääni kaikuu seinien sileistä pinnoista takaisin. Tämän vuoksi ääniaallot voivat kerrostua huoneessa, jolloin syntyy hajonnut, säröinen sointi. Jälkikaiunta-ajan pienentämiseksi ja jälkikaiunnan vähentämiseksi on ääntä vaimennettava musiikkihuoneessa. Tällöin absorboidaan osittain ääntä tai vain määrättyjä (häiritseviä) taajuusalueita. Tämä parantaa osaltaan huoneakustiikkaa.

Vaahtomuovi – vahva kaiunnan ja melun torjunnassa

Äänenvaimennukseen on suositeltavaa käyttää erikoisvalmisteista vaahtomuovia olevia akustiikkaelementtejä. Huokoisen pintansa ansiosta akustiikkavaahtomuovilla on erinomaiset ominaisuudet soinnin parantamisessa kohdennetusti. Koska musiikkihuoneen vaatimukset ovat aivan omanlaisensa, kannattaa yhdistellä useampia ääniabsorbenttien tyyppejä. Usein valittujen bassovaimentimien (esim. aixFOAM SH012) ja laajakaistavaimentimien (esim. aixFOAM SH006, aixFOAM SH015) yhdistelmä auttaa luomaan loistavan akustiikan. Tällöin on otettava huomioon: Mitä enemmän ääntä halutaan vaimentaa, sitä suuremmalle pinta-alalle tulee vaahtomuovisten akustiikkaelementtien asennus tehdä.

Pyramidipintainen akustinen vaahtomuovi
Pyramidipintainen akustiikkavaahtomuovi

Akustoinnin pyramidivaahtomuovi, tukevalla pohjalla

Yksinkertaisesti huippu äänen suhteen: Löydä GIZA-levyistä, yhdestä suosituimmasta aixFOAM-akustiikkavaahtomuovista, äänenvaimennus musiikkihuoneeseesi, hifi-tilaan tai kotiteatteriin.
Tuotteeseen

Jotta jälkikaiunta saataisiin lyhentymään tehokkaasti, tulee 20 % – 30 % seinäpinnoista peittää ääniabsorbenteilla, eli näin paljon kaikkien sileiden seinä-, katto- ja lattiapintojen yhteismäärästä. Myös materiaaliin valitulla paksuudella on tärkeä merkitys. Mitä paksumpi akustiikkavaahdon koostumus on, sitä enemmän ääntä se pystyy absorboimaan. Mahdollisimman suuren vaikutuksen saamiseksi on suositeltavaa, ettei materiaalin paksuus alita 60 millimetriä.

Sointi kohtaa muotoilun

Akustiikkavaahtomuovia olevat ääniabsorbentit eivät lisää musiikkihuoneen arvoa vain akustiikan suhteen, vaan myös ulkonäöltä, koska ne sijoitetaan tavallisesti huoneeseen näkyville. Vaahtomuovia voidaan raakamateriaalina työstää helposti ja sen pintaa profiloida. Tällä tavoin syntyy kiinnostavia rakenteita ja muotoja, kuten pyramidi- tai kolmioprofiloidut akustiikkaelementit tai nuppupintainen vaahtomuovi. Nämä profiloidut akustiikkavaahtomuovit antavat huoneelle ennen kaikkea yhdisteltyinä vaikuttavan säväyksen.

Muotoiluun saadaan vaihtelua sijoittamalla vaaleita ja tummia levyjä vuorotellen tai valitsemalla eri värejä. Näin päästään eroon treenikämpän usein karusta luonteesta ja saadaan sisustukseltaan miellyttävä musiikkihuone. aixFOAM-ääniabsorbentteja on siksi saatavissa useina eri väreinä. Myös asennustavalla ja sijoittelulla voidaan vaikuttaa musiikkihuoneen ilmeeseen. Vaahtomuovielementit voidaan kiinnittää varjosauman kanssa, eli yksittäisten levyjen väliin jätetään pieni väli. Yhdessä takana olevan seinävärin kanssa syntyy näin aivan toisenlainen vaikutelma.

Onnistunut täydennys aixFOAM-ääniabsorbentteihin saadaan eloksoitua alumiinia olevista ripustuskaseteista. Ne on suunniteltu vaakasuoraan, pystysuoraan ja ilmassa leijuvaan asennukseen, ja ovat paljon enemmän kuin vain sisustuselementtejä. Erikoisvalmisteisiin värähtelytulppiin tai aixFOAM ripustusjärjestelmään yhdistettynä niillä on resonaattoreina (värähtelevinä kappaleina) positiivinen vaikutus. Akustiikkalevyjen absorptioaste voi niiden ansiosta olla suurempi.

Jos absorbentteja ei haluta näkyville, suosittelemme kankaan avulla tehtyä seinäverhoilua. Akustiikkakankaistamme löytyy yleisimpiä värisävyjä ja niitä tuskin pystyy paljain silmin erottamaan tavallisesta tapetista. Ne kiinnitetään puukehyksen avulla äänenvaimennnuslevyjen päälle, jolloin ne saadaan yhdistettyä hienosti huoneeseen. Huoneen tunnelma muuttuu heti niiden ansiosta kodikkaammaksi.

Musiikkihuoneen äänieristys ulospäin

Musiikkihuoneen äänenvaimennukseen tehdyt toimenpiteet tuskin vaikuttavat kovinkaan paljon ulospäin tarvittavaan äänieristykseen. Jotta äänet eivät kuuluisi ulos, on ääneneristys hoidettava tarkkaan suunnitellusti.

Ääneneristys on äänenvaimennukseen verrattuna toteutukseltaan selvästi vaativampaa. Syynä tähän ovat ennen kaikkea bassopitoiset, matalat taajuudet. Ne ovat korkeisiin ääniin verrattuna vain vaikeasti eristettävissä. Varmasti sinäkin muistat kuulleesi basson jyskytystä jostakin naapurihuoneistosta.

Näin tehokas ääneneristys onnistuu

Kun musiikkihuoneen eristyksen täytyy kuitenkin onnistua, kannattaa harkita täysverhousta tai huone-huoneessa-suunnittelua. Tämä tarkoittaa, että jokaisen seinän eteen rakennetaan toinen seinä, jossa kantavaan rakenteeseen on asetettu kipsilevyjä ja seinien väli täytetään akustiikkarouhepuristeella (esim. aixFOAM SH007). Tällainen rakenne eristää ääntä riittävästi ja estää (runko)äänen välittymisen rakennuksen seiniin. Näin vältetään äänisillat. Melu ei pääse tunkeutumaan viereisiin huoneisiin.

Rakennustekniset toimenpiteet ovat äänieristyksessä verrattain vaikeita ja erityisesti vaarnojen avulla asennettavissa kattorakenteissa todella vaativia. Pidä tällöin huoli omasta työturvallisuudestasi tai hanki tarvittaessa avuksi alan ammattilainen.

Äänenvaimentimet akustiikan parantamiseen kotiteattereissa, hifistudioissa tai musiikkihuoneissa.
Optimaalinen sointi kotiin

aixFOAM-äänenvaimennuslevyt parantavat akustiikkaa ja tekevät kuuntelemisesta nautinnon kotiteatterissa, hifi-studiossa tai musiikkihuoneessa.

Täältä löydät kotiteatteriin ja musiikki- tai hifi-huoneeseen sopivan ääneneristyksen sekä asiakkaidemme kuvia, joista voit saada inspiraation. aixFOAM-ääniabsorbentit parantavat huoneakustiikkaa ja tuovat selvän soinnin, ilman tärykaikua tai basson jyrinää.
Löydä ääneneristys

Akustiikan asiantuntijat tukenasi

Kun etsit musiikkihuoneesi äänenvaimennukseen tai ääneneristykseen sopivia ja vaatimuksiasi vastaavia materiaaleja, me olemme tukenasi aixFOAM-verkkokaupan kautta tai palvelunumeromme maksuttomassa neuvonnassa. Tarvittaessa autamme sinua myös löytämään sellaiset tuotteet, jotka sopivat rakennusprojektisi kohdalla voimassa oleviin paloturvallisuusmääräyksiin. Ota siksi tarvittaessa jo etukäteen selvää rakennushankettasi koskevista paloturvallisuusmääräyksistä. Korkealaatuisten akustiikkavaahtomuoviemme kanssa nautit jo pian parhaasta soinnista omien neljän seinän sisällä – ja täysin naapureita häiritsemättä.

Tarvitsetko apua?
Yhteystiedot kysymyksiä varten

Soita meille tai lähetä meille sähköpostia. Ammattimaisten suunnittelijoidemme maksuttomassa neuvonnassa löydämme sinulle hyvän akustiikkaratkaisun.

+49 2403 / 83830 - 22
maanantai – perjantai
klo 8.00 – klo 17.00

sales@aixfoam.fi
päivittäin klo 00.00 – 24.00

aixFOAM Shop

Tutustu aixFOAM-verkkokauppaamme ja löydä sopiva äänieristys: Vähemmän melua ja parempi akustiikka suoraan valmistajalta saatavilla ääniabsorbenteilla.

Etsi äänieristys
Callcenter user-circle logout