Huoneakustiikan parantaminen
Nykyaikaisessa arkkitehtuurissa ei pelkästään huoneiden optisella muotoilulla ole tärkeä merkitys, vaan myös akustinen muotoilu tulee yhä merkittävämmäksi. Hyvä huoneakustiikka parantaa kommunikointia ja samalla tuo enemmän rauhaa ja laatua oleskeluun. Missä sitten ylipäätään ovat huonon huoneakustiikan syyt ja miten äänenvaimennus voi osaltaan lisätä hyvänolon tunnetta?
Mitkä ovat syynä huonoon huoneakustiikkaan?
Jokainen huone on erilainen ja sitä tulee käsitellä sen käyttötarkoituksen ja siihen liittyvien akustisten vaatimusten mukaisesti. Kaksi tekijää on yleisesti ratkaisevaa huoneen akustiikan suhteen: Äänenpainetaso ja toisaalta jälkikaiunta tai jälkikaiunta-aika.
Liian korkea äänenpainetaso
Äänenpainetaso kuvaa huoneessa vallitsevaa äänenvoimakkuutta. Sen laskemiseksi on tarkasteltava, mitkä äänilähteet aiheuttavat häiritsevän melun ja missä ne ovat. Kun melunaiheuttajat tunnetaan, voidaan aloittaa niihin suunnatut toimenpiteet äänen vaimentamiseksi tai eristämiseksi.
Jälkikaiunta ja pitkät jälkikaiunta-ajat
Äänenvoimakkuus, eli desibeleissä (dB) mitattu melu , ei ole ainoa akustiikkaan negatiivisesti vaikuttava tekijä, vaan myös jälkikaiunta. Se kuvaa, kuinka pitkäksi aikaa ääni jää huoneeseen sen jälkeen, kun äänilähde on kytketty pois päältä. Erityisesti silloin, kun äänilähteitä on paljon, johtaa se taajuuksien kerrostumiseen. Näin voi olla esimerkiksi toimistossa tai ravintolassa. Kovista materiaaleista kuten puusta, betonista, lasista tai sileästä muovista ääni lisäksi heijastuu takaisin. Se lisää jälkikaiunta-aikoja selvästi ja huonontaa siten huoneakustiikkaa. Ääniabsorbentteja, eli ääntä imeviä levyjä, käyttämällä voidaan vähentää jälkikaiuntaa.
Kovat ja sileät puiset, lasiset, metalliset tai betoniset pinnat heijastavat ääntä ja lisäävät niin jälkikaiunta-aikaa huoneessa. Kohdistetulla äänenvaimennuksella voidaan vähentää jälkikaiuntaa ja saada huoneakustiikka siten paremmaksi.
Mitä huoneakustiikkaa koskevia sääntöjä on olemassa?
Otsikolla ”Kuuluvuus huoneissa” standardi DIN 18041 antaa tärkeitä lähtökohtia sellaisten tilojen suunnitteluun, joissa kuuleminen, ymmärtäminen sekä levon löytäminen ovat erityisen tärkeää. Huonekoon sekä käyttötavan mukaan siinä on ohjeistettu ihanteellisia jälkikaiunta-aikoja ja määritetty huoneakustiikan optimaalisia edellytyksiä.
Hyvä huoneakustiikka parantaa puheen ymmärtämistä ja kommunikointia. Se ei vain helpota huonokuuloisten selviämistä yhteisöllisistä tilanteista, vaan lisää myös tuottavuutta ja keskittymistä ja vähentää stressiä. Tämä on ratkaiseva tekijä erityisesti sellaisissa työpaikoissa kuin toimistot tai puhelinmyyntitilat, mutta myös julkisissa laitoksissa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa sekä asuinalueella.
Äänenvaimennus parantaa huoneakustiikka ja siten huoneessa oleskelun laatua. Se helpottaa kommunikointia ja tuottavuutta. Tutkimukset osoittavat, että keskittyminen voi parantua jopa 20 % tasapainoisen akustiikan ansiosta.
Miten äänieristyksellä voidaan laskea äänenpainetasoa?
Jos akustiikka huononee huoneessa melun vuoksi, häiritsevät äänilähteet on eristettävä. Siten esimerkiksi seinien ja katon äänieristyksellä voidaan välttää se, että häiritsevä melu tunkeutuu viereiseltä alueelta huoneeseen, mutta myös se, että äänet siirtyvät huoneesta toisaalle. Tämä on tärkeä pointti ennen kaikkea äänitysstudiossa, harjoitustilassa tai huoneessa, jossa soitetaan musiikkia. Näin vältetään harmit naapurien kanssa.
Melun siirtymisen pysäyttämiseen soveltuvat sileäpintaiset, paksut ja ominaispainoltaan suuret, akustiikkavaahtomuoviset äänenvaimennusmatot. Sileät ääniabsorbentit, akustiikkarouhepuristelevyt ja akustiikkaraskasmatot ovat käytännössä osoittautuneet hyviksi.
Kun halutaan erottaa pieniä alueita huonetilan sisällä, kuten esimerkiksi avotoimiston eri työpisteitä tai messuosastoja, voidaan käyttää pöytämallisia tilanjakajia, kattopurjeita tai vapaasti seisovia tai riippuvia akustiikkaelementtejä sekä akustiikkaseiniä.
Huoneessa vallitseva melu voi nopeasti muuttua rasitukseksi. Huono huoneakustiikka aiheuttaa stressiä ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Äänenvaimennuksen käyttö laskee äänenpainetasoa ja vaikuttaa osaltaan hyvänolon tunteeseen.
Miten äänenvaimennuksella voidaan vähentää jälkikaiuntaa ja parantaa äänen sointia?
Äänen epätoivottua heijastumista ja jälkikaiuntaa voidaan välttää sijoittamalla koviin pintoihin ääntä absorboivia levyjä. Ne vähentävät ääntä, absorboivat liiallisia taajuuksia ja vaikuttavat osaltaan huoneakustiikan parantumiseen.
Diskantti- ja keskiäänialueen optimointiin on suositeltavaa käyttää akustiikkavaahtomuovia olevia laajakaista-absorbentteja, sillä puhe liikkuu ennen kaikkea juuri tällä taajuusalueella. Laajakaista-absorbenteiksi voidaan seiniin tai kattoon asentaa äänenvaimennuslevyjä. Profiloiduilla akustiikkalevyillä, kuten nuppumaisella vaahtomuovilla tai pyramidivaahtomuovilla, on lisäksi ääntä sirottava vaikutus. Se pitää huolen luonnollisesta soinnista huoneessa ja muuttaa jälkikaiuntaa kohdistetusti.
Soinnin optimoimiseksi matalien taajuuksien alueella tulee seinä- ja kattoabsorbenttien ohella käyttää lisäksi niin sanottuja bassovaimentimia tai nurkkavaimentimia. Ne koostuvat erityisen paksusta materiaalista ja soveltuvat siten hyvin matalien taajuuksien ja basson absorptioon.
Miksi aixFOAM-elementit soveltuvat niin hyvin huoneakustiikan parantamiseen?
Akustiikkaelementeissämme käytämme korkealaatuista aixFOAM-akustiikkavaahtomuovia. Akustiikkavaahtomuovissa on avosoluinen rakenne ja pieni tiheys. Tämän ansiosta äänet pääsevät tunkeutumaan erityisen hyvin materiaalin sisään, missä ne muuttuvat kitkan (ei havaittavissa) vuoksi lämpöenergiaksi ja imeytyvät sisään. Akustiikkavaahtomuovi on lisäksi erittäin joustavaa ainetta, jota on helppo muokata tarpeen mukaan.
Äänenvaimennus
paras äänen
absorptio
Pinnat
profiilien
valikoima
Värin valinta
toiveen mukaan
Asennus
useita
vaihtoehtoja
Akustiikkavaahtomme ammattimaisen käsittelyn ansiosta äänenvaimennuslevyt on mahdollista valmistaa eri paloluokissa, väreissä ja pintaprofiileissa. Tämän ansiosta aixFOAM-ääniabsorbentit vaimentavat tehokkaasti ääntä, mutta ovat myös ulkonäöltään kauniita. Sellaisilla asennusvaihtoehdoilla kuten liimapinta tai hyvännäköiset alumiiniset asennuskasetit näiden levyjen asennus käy leikiten ja niistä tulee todellisia design-elementtejä.
Ripustuskasettiin kiinnitetyt aixFOAM-akustiikkalevyt vaimentavat ääntä ja täydentävät hienosti sisustusta. Ne parantavat huoneakustiikkaa ja sopivat sisustuksen nykyaikaiseen muotoiluun.
Luota 60 vuoden kokemukseen!
Korkealaatuisten akustiikkaelementtien valmistajana aixFOAM-yhtiöllä on takanaan 60 vuoden kokemus. Osaavana kumppanina autamme sinua kaikessa huoneakustiikkaan ja äänenvaimennukseen liittyvässä. Kokemuksesta tiedämme, että jokainen tila ja kaikki akustiikalle asetetut vaatimukset ovat yksilöllisiä. Autamme sinua mielellään tuotteidemme valinnassa tai ammattisuunnittelijamme neuvovat sinua maksutta löytämään sopivan ratkaisun huoneakustiikan parantamiseen.
Etsi luokitussivuiltamme projektiisi sopiva äänenvaimennusratkaisu tai ota yhteyttä suoraan akustiikan asiantuntijoihimme.
Ammattimaiset aixFOAM-suunnittelijat ovat käytettävissäsi. Soita tai lähetä meille sähköpostia.
Ilmainen neuvonta
Täältä löydät eri tuoteluokitukset huoneakustiikan alueelta.
Luokat